Явно започналата в началото на отминаващата седмица неочаквана проверка от Националната агенция за приходите (НАП) на входа и изхода на 13-те големи борси и тържища в страната има ефект. Въпрeки, че e регистрирано ново осмо поредно седмично поскъпване на храните по борсите и тържищата, при това за първи път през последните четири години, то е с най-малък ръст, показват бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Като основание за проверката от приходната администрация обявиха повишеното потребление на плодове и зеленчуци и информация за укриване на обороти от продажбата на селскостопанска продукция. Първите обявени резултати показват, че най-масовата нередност е липсата на документи за произход на входа на борсите и на счетоводни документи за закупената стока на изхода. След седмица на постоянно наблюдение и контрол, документирането на търговията на борсите е значително подобрено, съобщиха от НАП.

Тенденцията за поскъпване на основните храни не е само в България, същото продължително нараставне на цените се наблюдава в Германия, Португалия, Франция и Испания, казват експертите на ДКСБТ. Сред основните причини за това поскъпване са нарастващите цени на тока, природния газ и петрола, респективно и на горивата - бензина и дизела. Даните от специализираниата платформа fuelo.net показва, че от началото на август до 10 септември бензинът и дизелът по бенизностанциите в страната са поскъпнали средно с 3 стотинки (от 2.24 лв. до 2.27 лв./литъра) или с 1.32%, докато при пропан-бутана повишението е с 4 стотинки (от 1.13 лв. до 1.17 лв./литъра) или с 3.42 на сто.

Най-голямо е повишението при електроенергията, която от 1 октомври 2020 година е борсова стока за всички фирми, които са на свободния пазар, регулирани от ДКЕВР са само цените за домакинствата. Преглед на борсовите цени на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) показва, че средното повишение за стопанските субекти на електроенергията на БНЕБ през август е около 60%.

Производители на този етап се опитват да ограничават нарастването на цените на храните за своя сметка, но ако тази тенденция с поскъпването на горивата и тока се запази, резкият скок е неизбежен, преупреждават те.

През отминалите пет работни дни (6 -10 септември) храните на едро са нараснали с 0.25%, като темпът на повишаване се забавя, тъй като в предходната седмица (30 август - 3 септември) поскъпването беше с 0.50%. Това показват седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Последното поевтиняване беше в началото на юли, продължило три поредни седмици.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 10 септември е на ниво от 1.626 пункта, докато на 3 септември е бил 1.622 пункта или седмично повишение с 0.25 на сто.

В предишните седем седмици цените на едро на храните се повишаваха, съответно: с 0.50% (30 август - 3 септември), с 2.22% (23-27 август), с 2.26% (16-20 август), с 0.65% (9-13), с 1.52% (2-6), с 0.73% (26-30 юли) и с 2.39% (19-23 юли). Така общото нарастване на цените с натрупване за осемте поредни седмици е с 10.52 на сто.

Месечната равносметка

За 10 дни от началото на септември цените на храните на едро са нараснали с 0.75 на сто, а за целия август повишението е с 6.65% или общото поскъпване на храните по стоковите борси и тържищата през август и началото на септември е със 7.4 на сто.

За юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

От тях става ясно, че последният спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни - 2 юли), когато храните по стоковите борси и тържищата поевтиняха с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли) цените спаднаха съответно с 2.98% и с 1.87 на сто.

През първия летен месец юни, както и през предишните два месеца - май и април, посоката на цените на храните на едро по стоковите борси и тържищата всяка седмица бе различна - две седмици поевтиняваха, две поскъпваха. Месечната равносметка за юни е средно понижение с 0.23%, за май спадът е с 2.77%, а през април храните на едро са поевтинели с 2.18 на сто.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 3.96%, колкото и от началото на 2021 година.

На годишна база, спрямо 10 септември 2020 година, ИТЦ се е повишил с 11.29% (от 1.461 пункта), сочат обобщените данни от бюлетините на ДКСБТ.

Седмична равносметка

показва, че от 36-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 20, без промяна в цената е един и поевтинелите са 15.

Продължава и една друга тенденция също осма поредна седмица - заедно с постоянното поскъпване намаляват ценовите разлики на храните по области. През отминалите пет работни дни (6 -10 септември) разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ във всички областни центрове, е следната: най-голяма разлика от 4.72 лева има при кравето сирене (от 4.28 лв./кг в Добрич до 9.00 лв./кг в Пловдив), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.38 лева (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Хасково), 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново), при зрелия фасул разликата е 2.25 лева (от 2.25 лв./кг в Стара Загора до 7.50 лв./кг в Благоевград, Велико Търново и София), 2.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас), при орза разликата е 1.61 лева (от 1.59 лв./кг до 3.20 лв./кг в Пловдив), 1.20 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.60 лв./кг в Хасково до 3.80 лв./кг в Пловдив), при брашното тип 500 разликата е 0.64 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.32 лв./кг в Благоевград), 0.59 лева е разликата при захарта (от 1.06 лв./кг в Сливен до 1.65 лв./кг в Бургас) и при яйцата разликата е 0.09 лева (от 0.14 лв./броя в Шумен до 0.23 лв./броя във Враца).

При основните месни, млечни и други хранителни продукти

на седмична база има паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като трендът е в нормални граници, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти - от минус 2.6% до плюс 1.7 на сто. Най-много е поскъпнало прясното мляко (+1.7% до 1.84 лв./литъра), следвано от пилешките кренвирши (+1.2% до 4.16 лв./кг), замразеното пиле (+0.9% до 4.54 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунк (+0.7% до 5.61 лв./кг), лещата (+0.4% до 2.58 лв./кг) и кашкавала "Витоша" (+0.3% до 11.65 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (0.20 лв./броя).

Най-много е поевтинял оризът (-2.6% до 2.26 лв./кг), следван от слънчогледовото олио (-1.6% до 3.17 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (-1.6% до 1.90 лв.броя), зрелия фасул (-1.3% до 3.75 лв./кг), брашното тип 500 (-0.9% до 1.06 лв./кг), захарта (-0.7% до 1.37 лв./кг), кравето сирене (-0.3% до 7.17 лв./кг) и трайният варено-пушен салам (-0.3% до 8.80 лв./кг).

На годишна база, спрямо 10 септември 2020 година, са поскъпналите всички наблюдаване от ДКСБТ месни и млечни храни на едро. Най-много е повишена цената на слънчоглеводото олио (+1.02 лева от 2.15 лв./литъра преди година), следвано от кашкавала "Витоша" (+0.86 лева от 10.79 лв./кг), замразеното пиле (+0.50 лева от 4.04 лв./кг), зрелия фасул (+0.36 лева от 4.11 лв./кг) и кравето сирене (+0.36 лева от 6.79 лв./кг).

При зеленчуците

наблюдаваните от ДКСБТ, пеобладават поскъпанлите, като трендът при тях по това време на годината е доста широк - от минус 6.3% до плюс 8.8 на сто. Най-много са поскъпнали корнишоните (+8.8% до 1.85 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (+7.5% до 1.72 лв./кг), полските домати (+6.8% до 1.42 лв./кг), зрелия кромид лук (+6.3% до 0.85 лв./кг), полските краставици (+5.4% до 1.77 лв./кг), морковите (+4.5% до 1.87 лв./кг), червения пипер (+4.5% до 1.87 лв./кг), зеления пипер (+3.5% до 1.47 лв./кг) и зелето (+3.1% до 1.00 лв./кг).

Поевтинели са само оранжерийните краставици (-6.3% до 2.07 лв./кг) и картофите (-1.4% до 0.72 лв./кг).

На годишна база всички зеленчуци са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+0.68 лева от 1.39 лв./кг към 10 септември 2020 година), следвани от червения пипер (+0.60 лева от 1.27 лв./кг), полските краставици (+0.49 лева от 1.28 лв./кг), зеления пипер (+0.41 лева от 1.06 лв./кг) и зелето (+0.36 лева от 0.64 лв./кг).

При плодовете

на седмична база преобладават, обаче, поевтинели, като за тази група храни трендът също е доста широк от минус 6.1% до плюс 8.7 на сто. ДКСБТ отчита поскъпване при ябълките (+8.7% до 1.50 лв./кг) и бананите (+1.5% до 2.06 лв./кг), а поевтинели са дините (-6.1% до 0.46 лв./кг), прасковите (-4.4% до 1.95 лв./кг) и пъпешите (-3.7% до 1.03 лв./кг).

На годишна база всички плодове са поскъпнали, като най-много е нараснала цената при прасковите (+0.54 лева от 1.41 лв./кг преди година), следавни от бананите (+0.02 лева от 2.04 лв./кг) и дините (+0.01 лева от 0.45 лв./кг).

3e-news.net