Преминаването през териториалните води на Румъния и България може да се превърне в алтернатива за корабите, превозващи зърно от Украйна през международни води, заяви украинският посланик в Турция Василий Боднар пред украински медии, предаде кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

Същевременно Боднар уточни, че подобна възможност е осъществима само ако разходите за застраховане на подобни пътувания са сравнително ниски.

За нас е важно да имаме алтернативни варианти и такъв вариант може да бъде преминаването на корабите през териториалните води на Румъния и България, каза Боднар, като по този начин коментира възможните действия на Украйна в случай на прекратяване на сделката за доставка на зърно.

Единственият въпрос, който възниква във връзка с това, е застраховката на корабите и цената на тази застраховка. Защото успешното функциониране на самия коридор и цената на транспорта зависят от наличието на определени гаранции за сигурност. Това е от ключово значение за неговото функциониране, смята посланикът.

По-рано списание "Ukrainian Shipping" съобщи, че украински компании строят нови терминали за товарене на зърно на река Дунав, която се разглежда от местните власти и бизнеса като алтернативен маршрут в случай на отмяна на зърнената сделка, посочва ТАСС.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м.г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите. Поредното удължаване на споразумението не е сигурно заради възражения на Русия.