Полската компания оператор на тръбопровода ПЕРН (PERN) днес съобщи, че е поправила петролопровода "Дружба", след като в него бе открит теч, предаде Ройтерс.

ПЕРН спря изпомпването през част от тръбопровода, който свързва Русия с Европа, след като в събота засече теч в Централна Полша. Компанията оператор тогава каза, че няма признаци течът да е бил причинен от трета страна. Това се случи на фона на редица атаки срещу тръбопроводи за руски петрол и газ, извършени след началото на руската инвазия в Украйна през 2022 година, посочва Ройтерс.

Петролопроводът "Дружба" е част на преносната система на руската компания "Транснефт" (Transneft).

"Техническите служби на ПЕРН възстановиха снощи пълната функционалност на повредения тръбопровод", се казва в изявление на компанията оператор. "Сега основният фокус на компанията ще бъде върху разчистването на района и неговото възстановяване", се добавя в изявлението на полския оператор.

Германия, която получава доставки през тръбопровода, спря да купува руски петрол през януари, но германски медии съобщават, че през него в страната се внася казахстански петрол.

Петролопроводът "Дружба" е един от най-големите в света и през него преминават по два милиона барела петрол на ден. Общия капацитет на западната отсечка на двете линии, през които преминава петрол от Централна Полша към Германия, е 27 милиона тона суров петрол годишно.

От 1964 г. тръбата пренася петрол на около 4000 километра от източната част на европейска Русия до Украйна, Беларус, Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Австрия и Германия.

Унгария, Словакия и Чехия получиха възможност да продължат доставките на руски петрол по нефтопровода.

Обемите, преминаващи през тръбопровода "Дружба", рязко намаляха след началото на руската инвазия в Украйна и тръбопроводната инфраструктура няколко пъти стана обект на атаки. Москва обвинява Украйна за атаките, но Киев не е поел отговорност за тях.

Европа е нащрек за сигурността на своята енергийна инфраструктура, след като през септември бяха открити големи течове в газопроводите "Северен поток" 1 и 2, които свързват Русия с Европа по дъното на Балтийско море.