Най-малко трима потребители на петрол от Саудитска Арабия са поискали от Рияд от 30 до 50 процента по-големи обеми от първоначално планираните през април, съобщи Блумбърг. Според източник на агенцията тази стъпка е свързана с понижението на цената на петрола от Саудитска Арабия.

Двама от тези клиенти са петролни рафинерии в Североизточна Азия. Те планират да преработват част от допълнително закупения петрол, а останалите количества възнамеряват да складират в хранилища.

Допълнителното закупуване на петрол от Рияд може да означава, че потребителите ще купуват значително по-малки количества на спот пазарите, отбелязва Блумбърг. Това може да се отрази отрицателно на пазарите, на които компаниите обикновено продават петрол на търгове и чрез спот трансакции, което засяга Западна Африка и част от потоците руски петрол, отбелязва ТАСС.

Котировките на петрола се понижиха след информациите, че страните от ОПЕК+ не са успели на преговорите във Виена да се споразумеят за допълнително съкращаване на добива в условията на намалялото търсене заради разпространението на коронавируса.

ОПЕК предлагаше да се намали допълнително производството с 1,5 милиона барела на ден до края на 2020 година, но Русия и Казахстан се противопоставиха, припомня ТАСС.