Цените на петрола тръгнаха нагоре днес в азиатската електронна търговия, след като вчера приключиха сесията със спад от над 20 на сто. Това доведе до най-силното понижение на двата основни сорта - лондонския Брент и американския лек суров петрол, които отчетоха най-тежките си загуби от 1991 година, предаде Ройтерс.

Днес Брентът от Северно море, чиято стойност е референтна за европейския пазар, поскъпна със 7,13 на сто до 36,81 долара за барел.

Американският лек суров петрол повиши цената си с 6,55 на сто до 33,17 долара за барел.

Вчера двата сорта поевтиняха съответно с 24,59 на сто и 24,1 на сто.

САЩ планират да се противопоставят на нестабилността на петролните пазари, предизвикана от опитите на държавни субекти да ги манипулират. Това се посочва в комюнике на говорителката на министерството на енергетиката на САЩ Мейлин Хайнс.

Администрацията на президента Доналд Тръмп внимателно следи какво е въздействието на коронавируса, а също и последиците от срещата на ОПЕК+ миналата седмица за световните пазари. Тези опити на държавни субекти да се предизвикат трусове и да се манипулират петролните пазари засилват значението на ролята на САЩ като надежден доставчик на енергоносители за партньорите и съюзниците по цял свят. САЩ, които са най-големият производител на петрол и газ, могат и ще се противопоставят на тази нестабилност, допълни Хайнс, цитирана от ТАСС.