До края на март бензинът и дизелът може да поевтинеят с 10-15 стотинки на литър заради спада на цените на петрола. Това каза пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев:

Предполагам, че тази тенденция няма да бъде краткосрочна. Пролетният сезон ще го изкараме при тези относително по-ниски цени. Тази ситуация с 35 долара за барел или 33, или 34, няма да се задържи особено дълго, каза експертът.

Нивата под 40 долара са пагубни за голяма част от производителите. Не считам, че тези цени са реално проявление на търсенето и предлагането, по-скоро геополитически от последните няколко дни стана ситуация, от която ще се търси бърз изход, допълни той.

Междувремено цените на петрола се повишиха за втори пореден ден в азиатската търговия, подкрепяни от надеждите, че производителите в САЩ ще съкратят добива си, предаде Ройтерс. Покачването обаче беше ограничено и не компенсира срива на котировките в понеделник след предизвиканата от Саудитска Арабия и Русия ценова война.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши цената си с 1,12 долара или 3,3 на сто до 35,48 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 1,44 долара или цели 3,9 на сто до 38,66 долара за барел.

Очакванията, че ще се наложи производителите на шистов петрол в САЩ да съкратят добива си подкрепя доверието на пазарите, изтъкна Сатору Йошида, анализатор на пазара на суровини в Ракутен секюритис (Rakuten Securities).Пазарите са подкрепени и от признаците за координирани действия на най-големите световни икономики за смекчаване на ефекта от епидемията от коронавирус върху икономиката.