До началото на официалните преговори днес във Виена Русия не е приела предложението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за допълнително намаляване на добива на петрол като мярка срещу последиците от коронавируса, съобщи източник, цитиран от ТАСС.

"Не подкрепят. Отхвърлиха всяко предложение за допълнително намаляване на добива," каза той и допълни, че Москва е готова просто да продължи постигнатите досега споразумения.

В момента министърът на енергетиката на Русия Александър Новак води неформални преговори с колегите си от групата преди началото на официалната среща.

Друг източник каза пред ТАСС, че за руската делегация основният сценарий е все пак да се стигне до споразумение след срещата.

Пред Ройтерс източници от ОПЕК потвърдиха, че Русия отхвърля предложението.

Вчера ОПЕК препоръча в края на заседанието си добивът на групата ОПЕК+, в която влизат и основните страни производителки на черно злато извън картела, да се свие допълнително с 1,5 милиона барела дневно.

Сега действащото споразумение на ОПЕК+ предвижда свиване на добива с 1,7 милиона барела дневно спрямо равнището му от октомври 2018 година.

Страните от групата през януари са изпълнили споразумението на 112 процента спрямо 145 процента през декември, съобщиха източници пред ТАСС.

Така на практика страните са намалили добива си с 1,9 милиона барела дневно спрямо равнището от 2018 година.