Петролът се понижи в ранната азиатска търговия днес, тъй като търговците са вперили погледи в предстоящата техническа среща на ОПЕК тази седмица. На нея се очаква да бъде препоръчано облекчаване на съкращаването на доставките, което подкрепяше стойността на суровината, съобщава Economic.bg.

Сорт Брент падна с 27 цента до 42.97 долара за барел, докато американският лек суров петрол от региона на Западен Тексас (WTI) достигна 40.27 долара за барел, което е понижение с 28 цента.

Миналата седмица петролът се движеше колебливо, тъй като възобновяването на случаите с коронавирус подтикна няколко щати в САЩ да наложат по-строги ограничения за пътуване, които биха могли да ограничат възстановяването на търсенето на петрол при най-големия потребител в света.

Цените обаче се повишиха с над 2% в петък след прогнозата на Международната агенция по енергетика за потреблението на петрол през 2020 г., което ще се увеличи с 400 000 барела на ден.

Цените на нефта се възстановиха рязко след десетилетното дъно, постигнато през април, след като Организацията на страните износители на петрол и съюзниците, включително Русия - група, известна като OPEC+, намали производството с рекордните 9.7 милиона барела на ден в продължение на три месеца от май.

Съвместният министерски комитет за наблюдение на ОПЕК (JMMC) ще се срещне във вторник и сряда, за да препоръча следващото ниво на съкращения.

Очакваше се ОПЕК и Русия да намалят съкращаването на доставките си, тъй като глобалното търсене на петрол се възстанови и цените отскочиха назад.

"Планираното облекчаване на производството на ОПЕК+ ще намалее следващия месец ... и потенциалното възстановяване на производството в САЩ може да доведе до натиск върху предлаганата страна на уравнението", казва в бележка Стивън Инес, главен глобален пазарен стратег в AxiCorp.