Проектът "Балкански поток" е изцяло български проект, който се реализира в съответствие с Европейските правила. Това припомни пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана и от "3e-news".

"При реализацията на този проект ние сме спазили абсолютно точно Европейската директивата, свързана с природния газ, Директивата, свързана с определяне на регулаторната рамка на подобен тип инфраструктурни проекти и изцяло законодателството в областта на обществените поръчки. Направихме открита процедура за избор на изпълнител. Беше избран саудитската компания "Аркад". Той от своя страна има определени срокове в договора. Тези срокове трябва да бъдат изпълнени. Така че очакваме в кратки срокове, може би до края на годината, да бъдат финализирани процесите по изграждането на този проект", обясни министърът.

Петкова отбеляза, че цената на "Балкански поток" е 1,1 милиарда евро. Проектът се финансира със средства на "Булгартрансгаз" и заемно финансиране.

Енергийният министър призна, че саудитска компания "Аркад", която се занимава със строителството освен италиански е наела и руски компании. Според Петкова това е нейно право да решава какви компании да бъдат привлечени.

Всички енергийни проекти у нас се изграждат стриктно по европейските правила и нямат никакво забавяне. Това каза на 19 октомври българският първи дипломат Екатерина Захариева при посещението си в Будапеща. Нейният домакин - министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, каза, че за страната му е изключително важно изграждането на газовия хъб "Балкан" и "Балкански поток", включително интерконектора с Гърция и терминала за втечнен газ в Александруполис. "Искаме диверсификация, а България ще ни осигури това през своя територия", заяви унгарският министър.