Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич огледаха на място на газопровода "Балкански поток" в района на Летница. Те бяха придружавани от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Аз знам, че където има газопроводи, няма война. По "Балкански поток" ще се транзитира всякакъв вид газ, откъдето дойде. Щяхме да сме на привършване, ако не беше коронаривусът и карантината. Дай Боже и короната да си е заминала завинаги, мисля, че макар и с 2-3 месеца закъснение, ще сме готови в срокове. През октомври трябва да пристигнат компресорите, които да вдигнат налягането в газопровода, за да може да се доставят всички количества газ. Така че накрая на годината да направим една среща на границата и да стане", обяви Борисов, след като двамата с госта му пристигнаха с хеликоптер, с който инспектираха от въздуха.

"Проектът има подкрепата както на Вашингтон, така и на Москва, защото дава възможност за истинска диверсификация на доставките за региона. Към него ще се присъедини и новия газопровод Александруполис-Димитровград, откъдето ще се доставя втечнен газ. Даваме възможност по "Балкански поток" да тече и руски, и американски, и катарски и азерски газ, всеки може да доставя и да получава", уточни премиерът, като подчерта, че изграждането на газопровода е в услуга на поколения наред.

Снимка: Министерски съвет

"Балкански поток" е честен проект, който се прави открито и заради това има подкрепа. Всички фактори се възпротивяват, когато има корупция и нечестни процедури. "Южен поток" беше спрян и имаше наказателна процедура заради корупционни практики в търговете. Сега връзката ни с Гърция е за 250 млн. евро, които България влага в този проект, а и двата лота ги спечелиха гръцки компании и тръбите са гръцки. Тук спечели Саудитска Арабия", подчерта още Борисов.

Малинов обясни, че по цялото трасе на бъдещия газопровод са разнесени тръбите, като малки количества се транспортират от пристанищата в Бургас и Варна.

Снимка: Министерски съвет

"До края на този месец се очаква всички тръби да са на трасето, което е дълго 474 километра и е разделено на десет участъка, по които се работи", каза той.

Премиерът допълни, че догодина по това време, когато бъдат заровени тръбите по трасето, а терените - рекултивирани, ще се гледат само ниви.

"От Доналд Тръмп и Белия дом, до Путин, Ердоган и Вучич - само президенти, и аз едно малко премиерче в средата. Правим всичко да сте доволни", пошегува се Борисов, за да изтъкне, че всичко се прави по правилата.

Вучич благодари на Боросов и се пошегува, че много добре кара джипа си

Снимка: БТА

От своя страна Вучич заяви:

"Този проект е изключително важен за икономиките и на двете държави,  и за двата народа "Балкански поток" е икономически растеж. При нито едно от предишните ми посещения не съм виждал толкова, колкото днес успяхме да видим".

Той благодари лично на Бойко Борисов за подкрепата му за членството на Сърбия в ЕС, "независимо, че понякога никак не му е лесно". В Сърбия обаче лошо за българите не можело да се чуе.

Като експерт Владимир Малинов информира още, че на трасето са открити близо 70 археологически обекта, като откритията продължават. Разходите за археологическа дейност са около 18 млн. лева. Досега за обезщетяване на селскостопански производители са платени над 1,8 млн. лева, а до края на строителството сумата се очаква да достигне 5 - 6 млн. лева. Над 1600 души работят на трасето, още 480 са в карантина, която до десет дни приключва, уточни шефът на "Булгартрансгаз".

Снимка: Министерски съвет

И обясни, че през юли и август, когато се очаква да е най-интензивно строителството, ще бъдат ангажирани 3500 човека и 1500 единици строителна техника.

Снимка: БТА

Той съобщи, че компанията работи и втори проект за интерконектора България - Сърбия и напомни, че в петък дружеството получи покана от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" да подаде предложения за довършителни дейности по проекта.

Снимка: Министерски съвет

От 1 юни карантината между България и Сърбия пада, заявиха Бойко Борисов и Александър Вучич и насърчиха хората да започнат отново да пътуват между двете държави - и по работа, и за туризъм.

По-рано двамата инспектираха с хеликоптер и строителството на магистрала "Европа".