Няма опасност проектът "Балкански поток" да попадне под евентуални санкции от страна на САЩ. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев за БТА на въпрос дали има риск за осъществяването на "Балкански поток", поради намерението на Америка да наложат санкции на компаниите, които са свързани с изграждането на "Турски поток".

Атанас Тасев уточни, че атаката е срещу "Турски поток", а не срещу "Балкански поток", като основната атака е най-вече срещу "Северен поток 2". Той изтъкна, че разликата между "Северен поток 2" и "Балкански поток" е огромна. Освен това в България няма "Турски поток". В страната ни няма руско участие в изграждането на "Балкански поток" (няма руски капитали, а само пренос на газ - б.р.). При нас не е "Турски поток 2", изтъкна проф. Тасев.

Той допълни, че "Балкански поток" отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет. "Днес ЕК каза, че всички фирми, които реално изпълняват третия енергиен пакет и спазват европейското законодателство, няма да бъдат подлагани на тези санкции", заяви енергийният експерт. Според него липсата на официална реакция от страна на българското правителство доказвало, че няма опасения за реализацията на "Балкански поток".

На въпрос дали заради политическата нестабилност в страната може да спре изграждането на интерконектора между България и Гърция, Атанас Тасев не счита, че може да се търси подобна връзка. Той призна, че общата нестабилност на страната се отразява върху инвестиционния интерес. Според него обаче, въпреки това няма опасност за интерконектора да не се реализира, защото това е икономически проект. Освен това този интерконектор е свързан и с другите в региона. По неговата реализация България ще може да получава азерски природен газ.

По думите му, в момента, въпреки напрегнатата политическа обстановка, няма заплаха за реализацията на газовите проекти в страната.

С реализацията на тези проекти, страната ни продължава развитието на газовия хъб "Балкан", който е от съществено значение за региона, завърши проф. Атанас Тасев.