"В момента се води пълно разследване в "Булгаргаз" и всякакви злоупотреби, които са се случвали, ако са се случвали, ще бъдат изкарани наяве. Надявам се, че той самият не е участвал в някакъв вид бизнес, свързан с тях" - така премиерът Кирил Петков отговори в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР днес на отправените му по-рано в ефира упреци от страна на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Добрев твърди, че атаките срещу "Булгаргаз" целят дружеството да бъде фалирано, разделено и да бъдат вкарани посредници в доставката на газ, които да са свързани с управляващите, за да си разпределят печалбите (от 100 млн. лева). 

"Правителството прави акции в "Булгаргаз". Според мен с една единствена цел: да раздели газовия пазар на посредници, каквито имаше преди десет години. Ако го няма "Булгаргаз", 100% държавно дружество, този целият бизнес ще отиде в ръцете на газови посредници, каквито имахме преди", коментира Добрев пред националното радио.

"Булгаргаз" няма да се разделя и в него няма да влязат посредници, само ще се сложи край на злоупотребите в дружеството, заяви премиерът. На фирмата нищо няма да й се случи, "единственото, в което ще сме сигурни, е, че начинът й на управление ще има само една цел - да максимизира най-доброто, което може тя да направи за цените на газа и държавния резултат", отбеляза Кирил Петков. 

"Не може една държавна фирма да не максимизира благоденствието на крайните си потребители на България като цяло. Мога да уверя всички, които до този момент са се надявали на някакъв вид печалба за работата си в "Булгаргаз", че тази ера свърши и оттук нататък през пълна прозрачност и през много добър контрол нещата ще се случват по различен начин", каза Кирил Петков.

Търси ли си "Газпром" нов доставчик

Междувременно енергийният експерт Иван Хиновски каза по БНТ, че по негова информация руският газов доставчик "Газпром" води в момента преговори с друго дружество у нас, което да продава синьо гориво вместо "Булгаргаз".

"За мен е притеснително, че "Булгаргаз" се готви да предлага основните си количества на газовата борса, чрез свое търговско дружество. Тогава компанията няма да носи дългосрочните договори с "Газпром". Ще стане държавен търговец", обясни Хиновски.

Според Хиновски, това ще стане ясно, ако "Булгаргаз" не успее да сключи нов дългосрочен договор с "Газпром". Припомняме, че през 2022 г. изтича договорът за доставка на синьо гориво между руската компания и българската фирма. Няма яснота към момента как текат преговорите за подписване на нов контракт, който ще е необходим за осигуряване на газовите доставки.

Подкрепа за високите енергийни цени 

Пакет от близо 1,5 млрд. лева ще влезе в помощ на бизнесите и на ЕРП- та, така че всъщност да няма дисбаланси. Цялата тази мантра, че, като падне мораториумът, цените ще скочат до небето са спекулации и чиста проба пропаганда и глупости, коментира още Кирил Петков по повод твърденията на Добрев, че правителството реално не прави нищо за бизнеса, а вървят само приказки.

"В момента тази тема се използва, за да се предизвика някакво чувство, че правителството не си върши работата", коментира премиерът. "Сметките ще покажат." Той каза още, че мораториумът ще се вдигне след избора на нови членове на КЕВР.

Най-големият проблем в енергетиката са високите цени на електроенергията и липсата на каквито и да е компенсации, коментира на свой ред Делян Добрев.

"Бизнесът получи 4-5 пъти по-високи сметки за декември (на годишна база), без нито един лев компенсация. Всички компенсации, за които се говори, са компенсации, раздавани по пресконференции, но нерегламентирани по никакъв начин - нито с решение на МС, нито с наредби, нито с механизми за компенсации. Пари няма", каза Добрев. "За октомври и ноември имаше по 110 лева. При 400 лева цена тази помощ беше скромна, но все пак имаше нещо. За декември компенсацията е нула и не се знае кога изобщо бизнесът ще получи някакви компенсации."