Първи влак от Русия със санкционирани стоки пристигна в Калининград след облекчаването от ЕС на ограничителните мерки за транзита към руския балтийски анклав, предаде ДПА.

"Влакът, който пристигна, се състои от 60 вагона с цимент", каза Дмитрий Лисков, прессекретар на областния управител на Калининград Антон Личанов.

Спорът около анклава датира от средата на юни, когато Литва започна да спира железопътните превози от континентална Русия за Калининград на стоки, намиращи се в санкционния списък на ЕС.

Калининград е географски отделен от останалата част на Русия и по суша до него може да се стигне единствено през територията на членките на Евросъюза Полша и Литва.

Опасността от изолиране от останалия свят на крайбрежната територия събуди опасения в Москва, тъй като половин милионното му население е силно зависимо от стоките от континентална Русия. Кремъл заплаши с ответни мерки, с които да накаже ЕС.

След протестите и заплахите на Москва Европейската комисия миналата седмица издаде нови препоръки за движението на стоки към Калининград.

Сега Русия има право да превозва през Литва граждански стоки - било то и такива, попадащи под санкциите - без особени ограничения. Това включва желязо, стомана и други строителни материали.

Брюксел обяви, че транзитните обеми към Калининград ще бъдат внимателно следени и ако се установи, че се превозват повече стоки от обичайното, те ще бъдат спирани.

С това се цели да се попречи на Русия да превозва към други страни през Калининград продукция, попадаща под санкциите, и по този начин да заобиколя наказателните мерки на Запада, наложени заради войната в Украйна.