На фона на санкциите на Европейския съюз срещу Русия Литва от днес разшири ограниченията върху транзита на стоки за Калининград през своята територия, предаде Ройтерс.

Сред допълнителните стоки, забранени от понеделник сутринта, са бетон, дървесина, алкохол и промишлени химикали на алкохолна основа, съобщи говорител на литовските митници.

В петък Русия предупреди Литва и Европейския съюз, че може да предприеме "строги мерки" срещу тях, ако транзитът на някои стоки за и от Калининград не бъде възобновен "в рамките на следващите дни".

Ограниченията в търговията бяха разширени, тъй като правителствата, пазарите и компаниите се притесняват, че Русия може да реши да удължи спирането на газопровода "Северен поток 1", по който се пренася руски газ за Германия, след планирания 10-дневен период на поддръжка.

Калининград граничи с държавите от НАТО и Европейския съюз Литва и Полша и разчита на железопътни линии и пътища през Литва за повечето стоки. Крайбрежната територия е отрязана от някои товарни превози от континентална Русия от 17 юни съгласно санкциите на ЕС, наложени заради руската инвазия в Украйна.

Стоките, които попадат в хуманитарните или основните категории, като например храни, са освободени от санкциите.

Проблемът за изолацията на Калининград поставя на изпитание решимостта на Европа да приложи санкциите, което поражда опасения за ескалиране на конфронтацията с Русия, след като други ограничения принудиха Москва да не изплати дълга си.

В края на юни европейски официални лица, с подкрепата на Германия, потърсиха компромис за разрешаване на противопоставянето. Източници на Ройтерс обаче заявиха, че Литва има сериозни резерви относно това, което може да се разглежда като отстъпка на Москва.

На 18 юни Литовските железници спряха транзита за Калининград на редица стоки, обхванати от санкциите на Европейския съюз, а на 21 юни пресслужбата на регионалното правителство заяви, че ограниченията ще засегнат и автомобилния товарен транспорт.