Председателят на КЕВР Иван Иванов потвърди, че цените на топлинната енергия, които регулаторът ще утвърди от 1 юли, се запазват на същите нива, въпреки че природният газ поевтинява, предаде БТА.

Регулаторът излиза с годишно ценово решение - така Иванов мотивира прогнозата си.

Председателят на КЕВР обясни, че в изминалия годишен период е имало месеци, в които цената на природния газ е надвишила 200 лева за мегаватчас, като максимумът е бил през септември 2022 г. - 353 лева за мегаватчас, след като в годишното ценово решение КЕВР признава на "Топлофикация София" 122 лева за мегаватчас. При това положение столичното топлофикационно дружество в месеците, в които е имало скъп природен газ, е купувало синьото гориво на три пъти по-висока цена в сравнение с определената от регулатора.

На тази база и въз основа на всичките цени на природния газ в рамките на годината, КЕВР е изчислила, че "Топлофикация София" има недовзет приход от 205 млн. лева, които е необходимо да бъдат отразени в следващия ценови период и това е причината поради която, въпреки сериозното намаление на цената на природния газ, регулаторът задържа цената на топлинната енергия.

"Считаме, че решението ни е наистина справедливо и отчита обществения интерес", отбеляза Иванов.

На 11 май КЕВР показа предложенията на топлофикациите за регулаторния период 1 юли 2023 - 30 юни 2024 г. 

Вече писахме, но да припомним: рекордно увеличение предлага велокотърновската топлофикация - 178%, следват я врачанската - 128%, плевенската - 122% и бургаската - 110%. "По-скромни" са исканията на пернишката и габровската топлофикации - плюс 54%, русенската - 32%, ЕВН - България - 23%, сливенската - 16%, Веолия Варна - 6%.

На другия полюс е ТЕЦ "Бобов дол" - минус 52%, някои локални източници на топлинна енергия, и Топлофикация София, която в началото на април заяви, че иска да смъкне цената дори и почти незабележимо - с 31 стотинки (с 0,2%).

На заседанието в КЕВР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева обяви, че дружеството ще предложи дори по-ниска от първоначално заявената цена за месец юни - не с 11,5%, а с около 15% под действащата цена за месец май.