Премиерът на Полша Матеуш Моравецки поиска от Европейската комисия да наложи данък върху всички въглеводороди, които се внасят от Русия, за да е налице "справедлива" търговия.

"Призовавам ЕК да наложи данък върху руските въглеводороди, за да могат търговията и икономическите правила на единния европейски пазар да функционират по справедлив начин", заяви Моравецки, цитиран от Франс прес и БТА.

Моравецки заяви на пресконференция, че Полша е задействала най-радикалния план сред европейските страни за отказ от руски енергийни източници. Намерението е страната да сложи край на руския внос на петрол до края на 2022 година. Премиерът изрази надежда импортът на газ да бъде съкратен през май т.г.

Полша призова другите европейски страни също да намалят зависимостта си от вноса на руски горива. Варшава се аргументира с това, че парите от износа на петрол и газ подхранват руската военна машина и това трябва да спре.

Варшава вече предприе стъпки към намаляване на зависимостта си от руския газ, припомня АП. Терминал за втечнен природен газ бе построен в Швиноуйшче и в момента се разширява, получавайки доставки от Катар, САЩ, Норвегия и други износители. Нов газопровод в Балтийско море за внос на газ от Норвегия ще влезе в експлоатация в края на тази година.

Полша обяви вчера, че забранява вноса на руски въглища.

Също в сряда Германия обяви "ранно предупреждение" и кризисен план на три нива за равнището на доставките на природен газ и призова потребителите да пестят енергия.

Полските компании

Полската газова компания PGNiG категорично отхвърли искането на Русия да купува срещу рубли - действащият й договор изтича в края на годината.

Най-голямата полска рафинерия PKN Orlen съобщи миналия петък, че не е купувала петрол Urals на спот пазара от началото на войната в Украйна. Дружеството е закупило количества от Норвегия. Компанията, която управлява рафинерии в Литва, Полша и Чехия, обаче купува суров петрол по предварително подписани дългосрочни договори за доставка с руските Роснефт и Татнефт.