Британски, френски, полски и американски издания коментират спирането на доставките на руски природен газ за България и Полша.

Варшава обяви, че разполага с достатъчно резерви от природен газ, за да се справи със спирането на доставките от Русия, след като отхвърли искането на Кремъл да плаща с рубли, гласи подзаглавието на статия в лондонския "Телеграф" по повод новината, че Русия спира да подава природен газ за Полша и България. Това е първият случай от началото на руското нашествие в Украйна на прекратяване на износа на суровината, посочва изданието и цитира потвърждение на полския министър на климата и околната среда Анна Москва, че по газопровода "Ямал-Европа", който доставя газ за Полша и Германия" вече не постъпва газ.

Снощи и министерството на енергетиката на България каза, че страната е отрязана от доставките на природен газ от Русия, въпреки че е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, пише "Телеграф".

Вестникът цитира и думи на премиера на Полша Матеуш Моравецки, че след получената заплаха от "Газпром" за спиране на доставките страната е предприела мерки за тяхната диверсификация. Изданието допълва, че вчера полският заместник-министър на икономиката Пьотър Наимски е обявил, че Варшава няма намерение да плаща в рубли за руския газ и че са били обсъдени "всички възможности и рискове", произтичащи от това решение. По думите на Анна Москва резервите на Полша от природен газ покриват 75% от капацитета на нейните хранилища, посочва "Телеграф".

Според "Гардиън" Русия е започнала "газово изнудване" на Полша и България преди заявката на Великобритания, че ще засили военната си помощ за Украйна и след като Варшава вече наложи санкции на 50 физически и юридически лица от Русия, включително на "Газпром". Очаква се британският външен министър Лиз Тръс да призове днес в реч съюзниците на Украйна да удвоят военното си производство, включително на танкове и самолети.

По предварителни данни, продължава вестникът, тя ще каже, че новият подход на Лондон ще бъде насочен в три посоки: "военна сила, икономическа сигурност и по-здрави глобални съюзи". Освен това тя ще предупреди, че евентуална руска победа в Украйна ще има "ужасяващи последици по света" и че Обединеното кралство трябва да бъде готово за проточване на конфликта и за "удвояване на подкрепата" за Украйна.

"Вашингтон пост" посочва, че украински представители бързо са реагирали на решението на "Газпром", което са определили като отмъщение заради подкрепата на ЕС за Киев и главно подкрепата на Полша. Вестникът цитира изявление на Андрий Ермак, шеф на канцеларията на украинския президент ,че Русия е започнала "газово изнудване на Европа". По думите му "пренебрегването на всякакви правила и задължения е типично за руснаците" и затова ЕС трябва да бъде единен и да наложи ембарго на вноса на енергийни ресурси от Русия, за да я лиши от нейното "енергийно оръжие", пише вашингтонският вестник.

Полският "Политика" пише: "Русия ни завърта кранчето. Сега какво?". Според седмичника независимо от твърденията на министъра Анна Москва, че газохранилищата в Полша са почти пълни и че страната е почти готова да се справи, все пак е бил създаден кризисен щаб. Изданието отбелязва, че има разлика между "почти пълни" и пълни газохранилища. Липсата на 10 милиарда куб. м руски газ представлява голяма празнина в полския енергиен баланс, който възлиза на 20 милиарда куб. м годишно. Ние можем да се успокояваме, че имаме морски газов терминал, хранилища, тръби, интерконектори, но не трябва да забравяме, че газът няма сам да се появи в тръбите. Трябва да се намерят доставчици, които да се включат към тези тръби, трябва да се сключат договори за втечнен природен газ и да се осигурят кораби за неговото превозване. Но представителите на правителството са прекалено лаконични по тези въпроси. Защото газовият пазар днес е прегрял, а цените скачат като луди, заключава изданието.

Варшавският "Газета виборча" цитира изявление на управата на полската петролно-газова компания PGNiG, че действията на "Газпром" са в нарушение на така наречения Ямалски договор и че компанията ще предприеме съответните действия за възстановяването на доставките по този договор. Същевременно от PGNiG дават знак, че ще търси правата си и по съдебен път, посочва изданието.

Сред водещите новини за френските медии днес също спирането на руския газ за Полша и за България. Двете страни членки на НАТО и на ЕС казват обаче, че са готови да получат липсващия им газ от други източници, пише в. "Фигаро" и цитира официалните изявления, направени снощи от полски и български представители. Във връзка с България изданието припомня, че тази балканска страна е зависима над 90 процента от руския газ.

Съобщавайки за прекратяването от "Газпром" на доставките на газ за България от днес френската медия "Франс 24" припомня, че то последва отказа на България да приеме новите изисквания на руския доставчик. Никакви ограничения в потреблението на газ не са предвидени в страната, въпреки че "Газпром" осигурява 90 процента от нейните нужди от газ.

Френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве включва темата със спирането на доставките за Полша и България в информация за срещата във военната база Рамщайн в Германия вчера, на която съюзници обмисляха как да се помогне на Украйна и отбелязва, че Москва изглежда решена да използва оръжието на газовите си доставки.

Франс прес припомня, че след въвеждането на санкции срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна, Кремъл предупреди страните от ЕС, че техните газови доставки ще бъдат прекъснати, ако те не плащат в рубли от руски сметки. Москва обаче поясни, че цената на природния газ остава формулирана във валутата в текущите договори, което означава в повечето случай в евро или в долари, и че клиентите ще трябва да извършат проста операция по обмен в Русия.

Вчера българското правителство каза, че изцяло е изпълнило задълженията си и че е извършило всички поискани плащания в рамките на договора своевременно и разкритикува новата процедура по плащане в два етапа, предложена от руската страна, като каза, че тя не съответства на съществуващия договор до края на годината и крие значителни рискове за българската страна, по-специално този да се извършат плащания, без да има никакви доставки на газ от руската страна, отбелязва Франс прес.

"Газпром" ще затвори кранчетата. Руската група ще прекъсне от днес газовите си доставки за Полша и за България. Решението бе взето, след като двете страни отказаха да платят на Москва в рубли, посочва и френската медия "Франс енфо". Тя определя решението на руския енергиен гигант като "едно силно и обезпокояващо решение за останалата Европа", което идва ден след като шефът на руската дипломация Сергей Лавров спомена за реална опасност от Трета световна война.