От 1 март тази година европейските енергийни етикети на редица електроуреди за бита в търговските обекти и онлайн магазините ще бъдат с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от A до G. Това съобщи Ангел Николаев - управител на Черноморски изследователски енергиен център, изпълнител на проекта Label 2020, финансиран от програма "Хоризонт 2020" на Европейския съюз, предаде БТА.

Уредите от сегашните най-високи енергийни класове А+++, А++ и А+ слизат надолу по скалата в класове - C, D и Е и други. На новия етикет ще има QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в база данни на ЕК с информация за продукта, оповестена от производителите, както и нетърговска информация, полезна за потребителите. Достъпът до тези данни ще е възможен също от 1 март за определена група уреди. Първоначално информацията ще е на английски език, каза Искра Василева, старши експерт "Техническа хармонизация" в Министерство на икономиката.

От 1 март с нов етикет ще са електронните екрани и телевизорите, битовите перални машини, пералните със сушилни, хладилници и съдомиялни, а от 1 септември - светлинните източници - лампи и осветителни тела.

В новите етикети данните за консумацията на енергия от уреда ще бъде изложена в средата на етикета, ще има и допълнителна скала за шум по време на работа на уреда с променена икона и със съответен шумов клас.

Етикетите на всички уреди, за които има изискване за излагането на етикет, трябва да бъдат подменени до 2030 г.

Търговците ще трябва до 19 март да подменят всички стари етикети на уредите. Възможно е със стари етикети да останат по-скоро единични модели, които доставчикът е спрял от производство или е прекратил дейността си. В тези случаи до края на октомври търговците трябва да продадат уредите със стари етикети.