Страните от ОПЕК и още няколко държави износителки на петрол ще отчетат забавянето на темповете на добива на петрол в САЩ на срещата си във Виена през декември, съобщи заместник-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин, цитиран от ТАСС.

Още е рано да се говори за по-големи съкращения на добива, посочи Сорокин в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка.

Механизмът ОПЕК+ показа своята ефективност, но той не е безгранично ефективен - има лимит колко може да се поеме и какви действия могат да се предприемат, допълни той.

Четиринадесетте страни членки на ОПЕК и техните десет партньорки извън картела, сред които и Русия, ще обсъдят във Виена на 5 и 6 декември споразумението си за ограничаване на добива на петрол, отбелязва Ройтерс.

От януари страните прилагат споразумение за ограничаване на добива с 1,2 милиона барела дневно, за да подкрепят цените на черното злато, чийто срок изтича в края на март догодина.

Ако погледнете САЩ, ще видите доста изразено забавяне на растежа на добива през последните три до четири месеца, допълни Сорокин.

Шистовият петролен добив превърна САЩ в най-големия петролен производител в света, изпреварвайки Саудитска Арабия и Русия.

Растежът на добива в САЩ се забавя, тъй като петролните компании намалиха броя на петролните платформи, понеже производителите изпълняват план за намаляване на разходите в нови сондажи тази година.

САЩ не участват в споразумението за намаляване на петролния добив, уточни Ройтерс.