Глобалното търсене на петрол ще нарасне до 110 милиона барела на ден след около 20 години. Това ще увеличи търсенето на енергия в света с 23 на сто, заяви Хайтам ал Гайс, генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), по време на конференцията "Енерджи Азия" (Energy Asia), съобщи Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

"Петролът е незаменим в обозримо бъдеще", каза още Ал Гайс на откриването на конференцията, която тази година се провежда в малайзийската столица Куала Лумпур.

ОПЕК предвижда, че "глобалното търсене на петрол ще нарасне до 110 милиона барела на ден до 2045 г.", заяви ръководителят на петролния картел, добавяйки, че дотогава черното злато все още ще представлява около 29 на сто от енергийния микс.

Тази прогноза противоречи на оценките на Международната агенция по енергията (МАЕ) за намаляване на годишния растеж на търсенето - от 2,4 милиона барела на ден през настоящата година до 400 000 барела на ден през 2028 г.

Според оценките на МАЕ тази година глобалното търсене на петролния пазар ще бъде на средно ниво от 102,3 милиона барела на ден.

По-рано през месеца МАЕ посочи, че очаква глобалното търсене на петрол да се увеличи с 6 на сто спрямо 2022 г. - до 105,7 милиона барела на ден през 2028 г., благодарение на търсенето от страна на нефтохимическия и авиационен сектор.

Недостатъчните инвестиции в петролната индустрия ще предизвикат затруднения за енергийните системи и ще доведат до "енергиен хаос", предупреди генералният секретар на ОПЕК.

По думите му в бъдеще светът ще се нуждае от повече петрол, а не от съкращаване на количествата на добива.

Ще се разшири употребата на водорода като цяло, както и в частност на водорода, произведен от ядрена енергия, наред с биомасата. Ясно е обаче, че петролът остава неразделна част от енергийния микс, подчерта Ал Гайс.

По данни на Световната банка до 2030 г. глобалният ръст при търсенето на петрол ще се забави до 2,2 на сто - минимум от три десетилетия. Глобалното търсене на петрол растеше със среден темп от 2,6 на сто през периода 2011-2021 г., посочва Световната банка.

Очаква се възобновяемите енергийни източници да имат по-голяма роля в световния енергиен микс в бъдеще, каза още Ал Гайс и потвърди, че някои страни членки на ОПЕК "вече инвестират значително" в тази област.