Цените на петрола се повишиха с 1 долар за барел в понеделник, след като най-големият световен износител Саудитска Арабия обеща да намали производството с още 1 милион барела на ден от юли, противодействайки на макроикономическите ветрове, които потиснаха пазарите, съобщи Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent бяха на 77,15 долара за барел, което е повишение с 1,02 долара, или 1,3%, в 06:45 GMT, след като по-рано достигна връх за сесията от 78,73 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI - Петрол "Западен Тексас") се покачи с 1,02 долара, или с  1,4%, до 72,76 долара за барел, след като достигна върхова стойност за деня от 75,06 долара за барел.

Печалбите при контрактите се увеличиха с повече от 2% в петък, след като саудитското министерство на енергетиката заяви, че производството на кралството ще спадне до 9 милиона барела на ден (bpd) през юли от около 10 милиона bpd, добивани през май. Съкращаването е най-голямото в Саудитска Арабия от години.

Доброволното намаляване на добовоте, обещано от Саудитска Арабия в неделя, е в допълнение към по-широко споразумение на ОПЕК+, включително Русия (групата изпомпва около 40% от световния суров петрол) за ограничаване на доставките до 2024 г., докато картелът се стреми да повиши ниските цени на петрола.

През октомври миналата година ОПЕК+ се споразумя да намали производството с 2 милиона барела на ден, около 2% от световното търсене.

През април тази година картелът (+неговите съюзници) се съгласи на допълнителни съкращения, които трябваше да продължат до края на тази година. Но руският вицепремиер Александър Новак каза, че преговорите в неделя са довели до "удължаване на сделката до края на 2024 г.", цитира думите ми Би Би Си.

В неделя министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман каза, че съкращаването с 1 млн. барела на ден на добивите от неговата страна може да бъде удължено след юли, ако е необходимо. "Това е саудитска близалка", каза министърът и мярката се смята за опит за стабилизиране на пазара, заключи британската медия.