Очаква се турска енергийна делегация да се срещне с представители на иракската петролна индустрия на 19 юни, в Багдад, за да обсъдят възобновяването на износа на петрол от Северен Ирак. Това е заявил пред Ройтерс иракският заместник-министър на петрола, отговарящ конкретно за добива, Басим Мохамед, предаде БТА.

"Съгласихме се, че е необходимо да възобновим износа на петрол възможно най-скоро и сме готови да изпомпваме по 500 000 барела на ден, след като доставките се възстановят", е казал Басим Мохамед.

Турция спря износа на 450 000 барела на ден, транспортирани по тръбопровода до Ирак, на 25 март след арбитражно решение на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж. Според решението, Турция се задължава да плати на Багдад щети от 1,5 милиарда долара, натрупани от неразрешен износ от Регионалното правителство на Иракски Кюрдистан в периода 2014 - 2018 г.

80-дневното спиране е струвало на Иракски Кюрдистан над 2 милиарда долара, по изчисления на Ройтерс.

Петролопроводът минава от полуавтономния регион Кюрдистан, в Северен Ирак, до турското пристанище Джейхан. Властите на Иракски Кюрдистан започна да изнасят суров петрол отделно от правителство на Ирак през 2013 г., ход, който Багдад определя за незаконен.

Опитите за рестартиране на тръбопровода бяха отложени от президентските избори в Турция миналия месец и дискусиите между Иракската държавна организация за добив на петрол и продажба на петролни продукти (SOMO) и Регионалното правителство на Иракски Кюрдистан.