Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) постигна днес споразумение, предвиждащо увеличаване на производството на петрол с около 1 милион барела на ден от юли в страните от картела и неговите партньори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Става въпрос за номинално увеличение на добива. Реалното увеличение се очаква да бъде по-малко, тъй като много страни, които напоследък произвеждат по-малко петрол от предвиденото, трудно ще се върнат към производствените си квоти, а на други няма да бъде разрешено да запълнят разликата, уточниха източници от ОПЕК.

Според Блумбърг, която се позовава на участници в днешната среща на ОПЕК във Виена, фактическото увеличение ще бъде с 600 000 барела на ден, уточнява ТАСС.

Министри от ОПЕК и други големи производители на петрол, сред които Русия, се събраха днес във Виена, за да направят равносметка на политиката им за добив на черно злато на фона на призивите на Съединените щати, Китай и Индия за намаляване на цените на петрола, за да се подкрепи световната икономика.

От миналата година ОПЕК и партньорите й постигнаха споразумение, наричано ОПЕК+, за намаляване общия им добив с 1,8 милиона барела на ден, за да се намали свръхпредлагането на световните пазари. В резултат на това споразумение цените на петрола сорт Брент нараснаха до около 73 долара за барел спрямо 27 долара през 2016 година.

Сътресенията във Венецуела, Либия и Ангола обаче доведоха до спад на предлагането с около 2,8 милиона барела на ден през последните месеци.

Саудитска Арабия и Русия изразиха задоволство, че ще произвеждат повече, но Иран, третият по големина производител от ОПЕК, разкритикува идеята, тъй като е изправен пред американските санкции, орязващи износа му. Изглежда обаче, че само няколко часа преди днешната среща саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих е успял да убеди министъра на петрола на Иран Биджан Намдар Зангане да подкрепи увеличение на добива.

Източници от картела посочиха, че Техеран е поискал американските санкции да бъдат споменати в заключителната декларация от срещата.

ОПЕК ще се събере отново през септември, за да доуточни споразумението.

Безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК+ може да бъде одобрено до края на 2018 година, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухейл ал Мазруи, цитиран от ТАСС.

Република Конго, един от най-големите производители на петрол в Африка, се присъединява към ОПЕК, се казва в съобщение след днешната среща.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп изрази надежда ОПЕК да увеличи чувствително добива. Трябва да се поддържат ниски цените, написа той в Туитър.