Само преди малко повече от седмица пред магазините на голяма верига за хранителни стоки се извиха опашки от чакащи за олио на промоция хора. Борбата беше ожесточена, видеа и снимки от пълни колички с по няколко стека от намаления на 2,99 лв. продукт заляха социалните мрежи. Един човек дори почина, чакайки на опашката за слънчогледово олио в Бургас. 

Няколко дни по-рано пък северната ни съседка Румъния проплака, че и в нейните магазини се стичат стотици хора, купувайки олио, захар, брашно и други съществено важни продукти. За подобна ситуация с опразнени рафтове в хранителните вериги съобщиха и някои от западните медии. 

У нас се появиха експерти, които прогнозираха, че няма нужда от паника, защото суровини има, а олиото едва ли ще надмине 8 лв. за литър. Към момента еднолитрова разфасовка от продукта се продава за от 4 до 8 лева. Медиите дори съобщиха за случай, в който литър олио в магазин в Ямбол струва 8, 40 лв. Отчита се и растеж на цените и на други основни стоки.

Заради настъпващата инфлация Dir.bg направи проверка колко струват олиото, брашното, захарта, хлябът а и модерните напоследък краставици (заради цената им от 7 лв. за кг) в три от най-големите западни страни и в нашата южна съседка Гърция. Оказва се, че някои от стоките се предлагат доста по-изгодно в другите европейски страни, отколкото у нас.

Олио

В хранителна верига в Германия, еквивалентна по качество и стандарт на продуктите на някои в нашата страна, най-ниската цена, на която се продава литър слънчогледово олио, е 1,79 евро (3,50 лв.). Само седмица по-рано друга голяма верига беше пуснала промоционална оферта за 1,39 евро. По статистически данни за март месец средната цена на олиото в Германия е около 3,05 евро.

Във Франция най-ниската цена, която откри Dir.bg за този продукт, е 1,70 евро (3,32 лв.), но във верига, спадаща към продаващите по-висококачествени стоки. Следващото по цена олио е за 1,99 евро. Средно един французин би си закупил литър олио за още по-малка сума от тази в Германия - приблизително 2,25 евро за литър.

Великобритания, която вече не е в Европейския съюз, залага предимно на вносно слънчогледово олио, което би означавало, че инфлацията също трябва да ѝ се отразява. Не точно това обаче се наблюдава в магазините ѝ, защото най-ниската цена, която Dir.bg откри за 1 литър олио, е 1,09 паунда (2,56 лв.). Хипермаркетът е от клас, еквивалентен на повечето големи вериги в България. По официална статистика средната цена, на която може да се закупи бутилка олио във Великобритания, е приблизително 1,60 паунда или 1,91 евро.

В южната ни съседка Гърция цените на литър олио започват от около 2 евро (3,91 лв.). Българи от Югозападна България споделят, че пазаруват от Гърция олио и зехтин, защото им излиза по-евтино. За 10 литра плащат 20,20 евро, или по 2,02 евро на литър. Средно в южната ни съседка олиото се продава за 2,17 евро на литър.

Брашно

В Германия най-ниската цена, която Dir.bg откри за един килограм бяло брашно, е 0,45 евро (0,88 лв.). Веригата отново е еднотипна с тези, разпространени в нашата страна. Разбира се, има и по-скъпи - от 0,80 евро, 1,29 евро до около 3 евро. Според статистиките средната цена на този продукт в Германия е около 1,78 евро.

Цените на брашното във Франция във веригите с по-високо качество на продаваните продукти започват от около 0,50 евро (0,98 лв.) и достигат до около 2 евро за 1 килограм. Средната цена на продукта в тази държава е около 1 евро за килограм, а ниската цена се обяснява с голямото количество брашно, което страната произвежда.

Във Великобритания най-ниската цена на бялото брашно е 0,45 паунда (1,06 лв.), но не за 1 килограм, а за килограм и половина. Различните марки продават на различна сума своите продукти, затова и във Великобритания цените варират до около 2 паунда.

В Гърция гражданите могат да си закупят килограм брашно за най-малко 0,70 евро (1,37 лв.), показва проверката на Dir.bg. Този продукт започна рязко да поскъпва в южната ни съседка още през лятото на 2021 година.

Захар

Цените на захарта в Германия тръгват от 0,59 евро (1,15 лв.) за пакет от един килограм. В зависимост от различните марки стойността на тази стока е различна, но германските граждани могат да си закупят 1 кг от продукта средно за 1,29 евро.

Във Франция захарта е малко по-скъпа от тази в Германия, но все още по-евтина от продаваната в българските магазини. Най-ниската цена, която Dir.bg откри в популярна френска верига, е 0,80 евро за килограм (1,56 лв.).

Във Великобритания този продукт може да бъде закупен на цени, стартиращи от 0,65 паунда за килограм (1,52 лв.), показва проверката на Dir.bg.

А в южната ни съседка цените са почти еднакви с тези във Франция - 0,79 евро (1,55 лв.).

Хляб

Този продукт в Германия е популярен в изключително много форми и видове, като най-ниската цена на хляб със семена е 0,79 евро (1,55 лв.). В България такъв вид хляб се причислява към "по-луксозните" стоки и цената му в повечето магазини надвишава 2 лв.

Във Франция нарязан хляб в популярна верига струва най-малко 0,55 евро (1,08 лв.).

Във Великобритания цената за бял хляб 800 грама, при това веган, е 0,49 паунда (1,15 лв.).

В магазините на Гърция белият хляб се продава на цени, стартиращи от 0,80-0,90 евро (1,56-1,76 лв.), за количество 500 грама.

Краставици

За западните страни тези зеленчуци са с по-ограничено ползване и именно заради това в повечето магазини могат да се намерят на цена не за килограм, а за брой. 

В Германия една краставица може да бъде закупена най-малко за 1,29 евро (2,52 лв.), всъщност колкото може да се окаже, че в България струва една краставица с цените от по 7 лв. за килограм.

Във френските супермаркети Dir.bg открива краставица на цена 0,85 евро за брой (1,66 лв.).

Британските магазини също предлагат зеленчука на бройка, но и за значително по-малка сума - 0,43 паунда (1,01 лв.).

Южната ни съседка залага на продажбата на килограм. В гръцките супермаркети цената дори надхвърля тази в България - около 4 евро за килограм (7,82 лв.).