Президентите на южноамериканския общ пазар МЕРКОСУР потвърдиха в Парагвай желанието си да решат "останалите въпроси" по споразумението за свободна търговия с ЕС, за което и двете обединения преговарят през последните 25 години, съобщи испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

В общо изявление, публикувано в края на 64-ата среща на високо равнище на МЕРКОСУР и САЩ, президентите на Бразилия, Уругвай, Боливия и Парагвай, както и министърът на външните работи на Аржентина "потвърдиха значението, което отдават на преговорите с Европейския съюз".

Те също така "потвърдиха волята си да решат останалите въпроси през втората половина на тази година и да постигнат балансирано и взаимноизгодно споразумение".

През 2019 г. МЕРКОСУР и ЕС постигнаха споразумение, но все още не са решени някои технически въпроси.

Преговорите се бавят заради насрещни искания, особено по отношение на екологичните разпоредби от страна на ЕС.

Президентите на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва, на Уругвай Луис Лакайе Поу, на Боливия Луис Арсе и на Парагвай Сантяго Пеня, участваха във вчерашната среща в Асунсион. Външният министър на Аржентина Диана Мондино участва от името на президента Хавиер Милей.

Освен това високопоставените лица изразиха "твърдия си ангажимент за укрепване, ускоряване и модернизиране на МЕРКОСУР".

Те също така обещаха да работят "за премахване на вътрешните ограничения, които спъват и възпрепятстват свободния обмен на стоки и услуги" в рамките на южноамериканския общ пазар, което според тях "влошава структурните, валутните и финансовите дисбаланси на държавите членки".

Документът също така приветства "напредъка, постигнат към скорошното влизане в сила" на споразумението за свободна търговия, подписано със Сингапур през 2023 г. - първото с държава от Югоизточна Азия.

Държавните ръководители също така отбелязаха, че единадесетият кръг от преговори с Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), съставена от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, "направи възможно възобновяването на диалога".

МЕРКОСУР също подчерта значението на диалога за укрепване на икономическите отношения с Япония, надявайки се усилията за "стартиране на преговори за търговско споразумение" да бъдат възобновени.