Люксембург иска да замрази участието си в търговското споразумение между ЕС и Меркосур заради съмнения относно желанието на Бразилия да спазва Парижкото споразумение за климата в момент, в който пожари опустошават част от Амазония, предаде Франс прес и БТА.

Министърът на външните работи и на европейските въпроси на Люксембург Жан Аселборн ще предложи на следващия министерски съвет да се замрази решението, касаещо подписването на споразумението, се казва в изявление на министъра. Следващото заседание е предвидено за началото на септември.

Аселборн подчертава, че споразумението между двата регионални блока включва глава, посветена на устойчивото развитие, предвиждаща задължение за ратифициране и прилагане на Парижкото споразумение за климата.

Договорът ЕС-Меркосур, сключен през юни от ЕК от името на страните членки трябва да бъде валидиран от тях, за да влезе в сила. В петък в разгара на международната полемика за пожарите в Амазония френският президент Еманюел Макрон обвини бразилския си колега Жаир Болсонаро, че е излъгал за ангажиментите си. Той каза, че пред бездействието на Болсонаро пред климатичните промени, включително пожарите, Франция трябва да каже "не" на договора за свободна търговия между ЕС и Меркосур.

Испания и Германия се обявиха против блокирането на сделката между двата регионални блока. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче каза, че ще е трудно да си представи човек, че ЕС ще ратифицира договора с Меркосур, докато Бразилия, която е част от блока Меркосур, допуска унищожаването на Амазония.