Европейският съюз се надява да финализира дълго отлаганата си търговска сделка с южноамериканския търговски блок Меркосур (Mercosur на испански и Mercosul на португалски) най-късно до края на годината. Това обяви снощи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Бразилия, за да се опита да задвижи отново сделката за свободна търговия, предадоха световните агенции и БТА.

След среща на Фон дер Лайен с президента Луиз Инасио Лула да Силва, бразилският държавен глава разкритикува допълнение, добавено от ЕС към сделката. Тя бе замразена през 2019 г. до голяма степен поради опасенията на Евросъюза относно обезлесяването на Амазония.

Според Лула така наречения допълнителен инструмент или допълнително писмо към споразумението включва задължения, които могат да доведат до санкции, ако не бъдат спазени.

"Предпоставката между партньорите трябва да бъде взаимно доверие, а не недоверие", заяви бразилският президент на съвместна пресконференция с Фон дер Лайен, цитиран от АП.

Европейският съюз очаква отговора на Меркосур на предложението към търговската сделка да бъдат включени ангажименти за устойчивост и мерки против изменение на климата.

"Обсъждаме търговската сделка вече две десетилетия (...) Сега най-накрая сме близо до финалната линия. Време е да я преминем", каза по-късно Фон дер Лайен пред индустриални ръководители и дипломати.

Ръководителката на Еврокомисията и бразилският президент са се ангажирали да сключат споразумението "възможно най-скоро, най-късно до края на тази година".

Фон дер Лайен похвали лидерството на Лула в областта на климата и плана му да сложи край на обезлесяването в Амазонка до края на десетилетието. Тя предложи 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) европейско финансиране за развитие на производството на зелен водород в Бразилия.

Преговарящите от ЕС и Меркосур трябва да се срещнат отново в Буенос Айрес на 29-30 юни, пише Ройтерс, като на срещата се очаква страните от Южна Америка да направят контрапредложение на ЕС. Бразилия се надява да премахне всяка възможност за санкции с аргумента, че Парижкото споразумение за климата поставя доброволни цели.

Търговското обединението Меркосур е създадено през 1991 г. от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.