Бразилските власти планират да започнат инициатива за сключването на споразумение за свободна търговия между страните от Южноамериканския общ пазар (Меркосур) и САЩ. Това съобщи пред журналисти Отавио Рего Барос, говорител на президента на Бразилия Жаир Болсонаро, цитиран от ТАСС и БТА.

Членки на Меркосур са Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай.

Отавио Рего Барос заяви, че Болсонаро ще представи съответната инициатива на днешната среща на регионалното търговско-икономическо обединение в аржентинския град Санта Фе.

Бразилското правителство разглежда тази насока на дейност като един от приоритетите на своето председателство на Меркосур през следващите шест месеца.

Според бразилските власти за основа на такъв документ за сътрудничество "с различни страни и блокове, включително САЩ, Канада и Южна Корея, както и много други" може да послужи аналогичният търговски пакт, който бе сключен през юни между Меркосур и ЕС, заяви Отавио Рего Барос.

Меркосур е най-голямата търговско-икономическа организация в Южна Америка. Тя е основана на 26 март 1991 година, когато на среща между президентите на Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай е подписан документ, който поставя задача да бъде създаден митнически съюз и общ пазар на четирите страни.