Енергийният министър Александър Николов ще направи предложение към МС компенсациите за битовите потребители да обхванат и декември, и януари 2022 г. заради високите цени на газа. "Размерът на компенсациите за декември месец ще бъдат приблизително 26 лева на мегаватчас или ще е 25% от размера на сметката, т.е. ако е 300 лева сметката, 75 ще е помощта", заяви Николов пред bTV.

"За януари като сума и съотношение ще е по-висока - 42 лева за мегаватчас, показват разчетите ни, като това ще е една трета от общата стойност на фактурата на конкретния абонат", добави енергийният министър.

Той обясни, че идеята е да се компенсират в максимален размер декември и януари.

"На първо място искаме да освободим разполагаем доход в домакинствата много бързо, за да се прекарат следващите месеци по-леко и директно ще им бъдат компенсирани разходите към доставчиците", каза още Николов.

За бизнеса компенсацията за декември ще е 130 лв./мвтчс - малко под 30% от сметките. Поради динамиката на цените , таванът е с по-ясен размер, фиксиран до 250 лева. Размерът зависи от това дали се повишават цените занапред", каза Николов. От думите му стана ясно още, че предложението ще се внесе за разглеждане в Министерски съвет през следващата седмица.

Не бих коментирал действията на ДАНС и ГДНП в "Булгаргаз", заяви още в интервюто си Николов. По думите му не е задължително спекулативната търговия да се осъществява от държавното дружество, допълни той. Преди дни министърът обясни как "Булгаргаз" изнася количества природен газ за Румъния. Твърдението бе отхвърлено от шефа на газовото дружество Николай Павлов.

"Булгаргаз", като обществен доставчик, има достъп до всички възможни ресурси и дългосрочни договори, както и до хранилището в Чирен. Разполага с ресурс, за който следва да е в полза на обществото, после в полза на индустрията и накрая, при достатъчни обеми, те да се реализират на пазара", заяви Николов.

Той припомни, че в България има две газови борси. Това дава възможност лесно да се сравнят цените на една и съща стока тип природен газ на едното и на другото място. Индустрията ползва цените, които стигат до регулирания пазар - тоест там няма разделение", смята още Николов.

"След това може да се направи сравнение кои контрагенти купуват на конкретен пазар. Спекулацията може да не се прави от "Булгаргаз", а от юридическо лице. То реализира позитивен финансов резултат, това е целта му, но не трябва да е на гърба на потребителя", заяви министърът.

Припомняме, че КЕВР определя пределна цена на природния газ за топлофикациите и потребителите на регулиран пазар. А бизнесът получава синьото гориво по цени, съгласно заявлението на "Булгаргаз".