Сенатът на Нидерландия одобри закон, съгласно който газовото находище в района на Гронинген ще бъде окончателно затворено, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Газовото находище "Гронинген" беше едно от най-големите в Европа.

Решението на горната камара на нидерландския парламент идва на фона на честите земетресения в региона на Гронинген. Законът, който предвижда експлоатацията на находището да бъде прекратена завинаги до 1 октомври, беше предложен от правителството на Нидерландия.

Добивът на природен газ в северната част на страната беше спрян през октомври миналата година с отворената възможност газ от там да се черпи само в извънредни случаи. Това стана, след като беше ограничаван години наред заради повишената сеизмична активност, при която бяха нанесени щети на хиляди сгради в региона.

Пазарът на природен газ в Нидерландия

2023-а стана поредната година на спад в потреблението на природен газ в Нидерландия, предаде през февруари Националната информационна агенция на страната АНП, на която се позова БТА. Нидерландия е потребила 30 милиарда кубически метра природен газ през 2023 г., което е с 5% по-малко от година по-рано, показват данните на нидерландската статистическа служба. През 2022 г. потреблението на газ пък е било с 25% по-ниско от предходната година.

Потреблението на газ за домакинствата е намаляло с 11 процента през 2023 г. спрямо 2022 г., докато зимите и през двете години са съпоставими в температурно отношение. Миналата година цените на газа все още бяха относително високи. Статистическата служба на Нидерландия изчисли, че 6 процента по-малко газ е използван за производство на електричество.

В повечето основни сектори на икономиката потреблението на природен газ е било по-ниско през 2023 г. спрямо това през 2022 г., но в селското стопанство има увеличение с 9 процента. В промишлеността потреблението на газ е намаляло с 4 процента. В химическата промишленост, подсекторът в рамките на индустрията с най-голямо потребление на природен газ, приблизително същото количество газ е изразходвано миналата година, колкото и през предходната година.

Миналата година Нидерландия е внесла с 3 процента повече втечнен природен газ. По тръбопроводите е внесен с 23 процента по-малко природен газ. След руската инвазия в Украйна Нидерландия наблегна на импорта на втечнен природен газ, за да се намали зависимостта от руския газ, който се транспортира главно по тръбопроводи.

Втечненият природен газ е съставлявал почти половината от общия внос на газ миналата година в сравнение с 32 процента през 2022 г. По-малко от 9 процента от внесения природен газ идва от Русия през 2023 г. в сравнение с 24 процента през 2021 г. Нидерландия е внесла повече втечнен природен газ от Съединените щати.