Две поредни по-топли зими повишиха запасите от природен газ в Съединените щати и Европа и облекчиха опасенията относно доставките на синьо гориво. Тези опасения дойдоха за западните страни след руската инвазия в Украйна и прекъсването на по-голямата част от доставките на газ от руски тръбопроводи за ЕС, се казва в анализ на 3е-News. 

Запасите от природен газ в САЩ през седмицата до 22 март са били с 41% повече от средното за пет години и с 23% повече от миналата година по това време, според последните данни на американската енергийна администрация EIA.

Европа, от своя страна, току-що излезе от зимния отоплителен сезон с най-високото ниво на природен газ, останал в хранилището. Към 1 април капацитетът за съхранение на природен газ в ЕС е запълнен на 58,7%, според данни на Gas Infrastructure Europe. Това е рекордно високо ниво на запаси в края на всяка зима, спрямо всички години назад.

По-слабото търсене, дължащо се на по-меките зими през 2023 г. и 2024 г., целите за пестене на енергия и слабото промишлено търсене в ЕС доведе до повишаване на запасите от природен газ и понижаване на цените. Тъй като износителите на втечнен природен газ, най-вече Катар, обявиха големи нови проекти за разширяване, светът скоро може да се изправи пред пренасищане с газ, пресмятат анализатори. "Очакваме свръхпредлагането на газовия пазар да достигне върхове от няколко десетилетия през следващите години", каза Morgan Stanley в скорошно съобщение, предаде CNBC.

В момента капацитетът на глобалния пазар на LNG е около 400 милиона тона годишно (mtpa). Но други 150 mtpa са в процес на изграждане в момента, което би било "рекордна вълна на експанзия", уточняват стоковите стратези на Morgan Stanley.

Комфортното снабдяване с природен газ би било добра новина за потребителите навсякъде. Ако по-ниските цени се запазят, те биха могли да стимулират повече търсене в САЩ, Европа и Азия, като по този начин доведат до по-високи цени и по-голям добив на синьо гориво в Съединените щати, където производителите на газ се готвят да пуснат почти завършени кладенци веднага щом цените започнат да вървят отново нагоре.

Свръхпредлагането и ниските цени на природния газ в САЩ накараха много производители да започнат да намаляват производството. Но някои също така трупат запаси от кладенци, готови да започнат да изпомпват веднага щом цените се повишат. Производителите очакват цените на природния газ да се възстановят през следващата година на фона на нарастващото търсене на износ на LNG и нови заводи за износ на втечнен природен газ, които се планира да започнат работа през 2025 г.

Въпреки многогодишните ниски цени на природния газ в Съединените щати, местните производители продължават да са оптимисти относно дългосрочните перспективи на изкопамия газ като гориво, както в Америка, така и в чужбина.

В Европа държавите-членки на ЕС се споразумяха миналия месец за препоръка за продължаване на мерките за доброволно намаляване на търсенето, като насърчават страните да продължат да намаляват потреблението си на газ до 31 март 2025 г. с най-малко 15% в сравнение със средното им потребление на газ между 1 април 2017 г. и 31 март 2022 г.

Въпреки че обемът при 100% запълване на газохранилищата представлява само около една четвърт от потреблението в ЕС през зимата, високите нива на запаси в ЕС — над 58% сега, в началото на сезона за нагнетяване, биха улеснили Европа отново да постигне предварително целта си да има 90% пълен капацитет до 1 ноември. Тогава е и началото на силното търсене на газ за отопление в Европа.

Тази година обаче може да бъде последната за доставка на руски тръбопроводен газ през Украйна, тъй като многогодишното транзитно споразумение приключва на 31 декември. И Украйна, и ЕС сигнализираха, че няма да удължат транзитното споразумение. А това поставя някои централноевропейски членки на ЕС , като Австрия и Словакия, в най-уязвима позиция по отношение на доставките на синьо гориво, припомня OilPrice.com.

Цените на газа в Европа може да паднат до 6,70 долара за милион британски топлинни единици (MMBtu) това лято благодарение на меката зима и обилните газови запаси, обясниха и анализаторите на Wood Mackenzie в доклад през миналия месец. "Високите нива на съхранение създават риск от спад на цените с напредването на лятото. При нива на съхранение, близки до пълния капацитет, ние изчисляваме, че ще има до 10 милиарда кубични метра излишък от предлагане", каза Мауро Чавес, ръководител на европейските пазари на газ и LNG в WoodMac.

Излишното предлагане ще трябва да бъде погълнато или чрез плаващ LNG, или чрез използване на наличните хранилища в Украйна, а това изисква лятно-зимен диференциал от повече от $2/MMBtu, смятат от консултантската компания.

В Азия голямото количество LNG може да стимулира покупките от чувствителните към цената купувачи в Южна и Югоизточна Азия, като Индия и Тайланд. Ниските цени и достатъчното предлагане биха могли да създадат повече търсене, което би погълнало прогнозираното в момента пренасищане на световния газов пазар.