Над 80% от хората не възнамеряват и не са пазарували по време на намаленията "Черен петък", сочат резултатите от анкета на Dir.bg.

Въпреки обещанията за големи намаления голяма част от хората остават скептични - над 40% от тях са на мнение, че търговците изкуствено завишават цените предварително и по време на Черния петък няма истински намаления. Други 5,5% от анкетираните смятат, че през декември ще има далеч по-изгодни предложения за пазаруване. А 12,2% вече са закупили всичко, което им е било необходимо. 

От друга страна 21,9% от хората предпочитат да спестят парите си, а 4,2% биха пазарували от намаленията, но нямат финансовата възможност за това.

Оказва се, че едва 7,6% от хората смятат, че пазаруването по време на Черния петък е изгодно. Ето, какво още показват резултатите от анкетата:

  • 7.6% - Да, намаленията са големи и смятам, че си заслужава да си купя, набелязаните стоки.
  • 6.3% - Да, ще пазарувам, въпреки че намаленията, според мен не са достатъчно големи.
  • 1.7% - Да, смятам да се подготвя от сега с коледни подаръци, защото намаленията през декември не са толкова изгодни.
  • 0.6%  - Да, смятам да пазарувам сега, защото намаленията през декември обичайно са след коледните празници.
  • 4.2% - Бих пазарувал от Черния петък, но нямам финансовата възможност.
  • 40.1% - Не, според мен търговците изкуствено завишават цените предварително и по време на Черния петък няма истински намаления
  • 5.5% - Не, според мен не си заслужава да пазарувам по време на Черния петък, защото през декември има по-големи намаления.
  • 12.2% - Няма да пазарувам от Черния петък, защото вече имам всичко необходимо.
  • 21.9% - Не мисля да пазарувам излишни стоки, тъй като предпочитам да спестя парите си.

Онлайн или офлайн

През последните години границите между Черния петък и Кибер понеделника се размиват с пренасочването на потребителите към по-засилено пазаруване в интернет, особено от началото на пандемията.

Какви са данните за страната, в която традиционно този вид намаления са най-големи и предизвикват своеобразна истерия? 

Кибер понеделникът в САЩ се очаква да бъде най-големият ден за онлайн пазаруване за 2021 г. с продажби за между 10,2 и 11,3 млрд. долара. Това сочат прогнози от индекса за дигиталната икономика на Адоуб (ADOBE DIGITAL ECONOMY INDEX), цитирани от Ройтерс и БТА.

Общите онлайн разходи, направени в САЩ на Черния петък в платформите за електронна търговия, са достигнали 8,9 млрд. долара, което е в долния край на диапазона, прогнозиран от Адоуб, както и малко под показателя за миналата година.

От всички онлайн продажби на Черния петък 44,4 процента са били на смартфони, като се очаква тенденцията да продължи и през Кибер понеделника.