Производителите на гуми в световен мащаб са подложени на все по-силен регулаторен натиск да "изобретят колелото" отново, за да намалят замърсяването, което гумите оставят по пътищата, съобщава Ройтерс. Контролните органи смятат, че това намалява като цяло "зеления образ" на електромобилите, чието присъствие по пътищата главоломно расте.

Когато гумите се трият по пътищата, те отделят малки частици. Допълнителното тегло на електромобилите, което идва от техните батерии, означава, че тази малко обсъждана форма на замърсяване, причинявана от приблизително 2 милиарда гуми, които биват произвеждани ежегодно, се превръща в голям проблем.

Големите производители като "Гудиър" (Goodyear), "Бриджстоун" (Bridgestone), "Мишлен" (Michelin) и "Континентал" (Continental) освен това се опитват да се справят с конкуренцията на по-евтините си китайски съперници.

"Все още не е възникнала "перфектната буря", но тя е съвсем близо", казва Гунлаугур Ерлендсон, главен изпълнителен директор на базирания във Великобритания стартъп "Енсо" (Enso), която разработва по-устойчиви гуми, предназначени специално за електромобили, и отдава под наем гуми, които впоследствие рециклира.

Производителите на гуми освен това трябва и да се справят с проблема с вредните емисии и да търсят алтернативи. Научни изследвания разкриват високата токсичност на гумите, които съдържат средно 200 компонента и химикали, извличани най-често от суровия петрол.

Макар и критиците да признават, че гумите наистина съдържат много токсични и карциногенни химикали, около една съставка, намираща се във всички гуми има консенсус - антиоксидантът 6PPD, който намалява напукването.

Тази година Калифорния се очаква да бъде първата административна единица в света, изискваща от производителите на гуми да демонстрират, че търсят алтернатива на 6PPD, който може да е смъртоносен за някои риби и е бил открит в човешка урина в Южен Китай.

ЕС от своя страна се очаква за пръв път да включи с новия пакет регулации за емисии "Евро 7" и стандарти за автомобилните гуми.

Сблъсквайки се с тези проблеми, производителите ще трябва да разработят гуми, които генерират по-малко отпадък при по-тежки автомобили. По данни на "Мишлен" и "Гудиър" електромобилите износват гумите два пъти по-бързо от бензиновите и дизеловите коли.

"Неочакваната последица от все по-широкото използване на електромобилите е, че ще имаме повече замърсяване, ако не разработим по-добри гуми", казва Ерлендсон. Тестове на гумите на "Енсо" показват, че те генерират 35 на сто по-малко боклук от първокачествените гуми за електромобили на големи производители.

"Бриджстоун" и "Гудиър" засега отказват да дискутират емисионните предизвикателства пред сектора. Но от "Мишлен", "Континентал" и "Пирели" (Pirelli) заявиха за Ройтерс, че търсят алтернативи на 6PPD, а "Мишлен" и "Континентъл" посочват, че са нужни съвместни усилия в тази посока.

По отношение на "Евро 7" от "Мишлен" настояват за глобални стандарти, които да ограничат пазара на бързоизносващи се и евтини гуми. "Континентал" призовава за глобален стандарт за износване с прозрачно етикетиране за потребителите.

Ник Молдън, главен изпълнителен директор на базираната във Великобритания компания за тестване на гуми "Емишънс аналитикс" (Emissions Analytics), казва, че "мръсното дъно" на списъка на компаниите, чиито гуми са тествани, стои "евтин внос от Китай", популярен на европейския пазар.

Китайските компании "Рокблейд" (Rockblade), "Мазини" (Mazzini) и "Овейшън" (Ovation), които са сред най-зле представящите се на тестовете, извършени от компанията на Молдън, не отговориха на запитванията на Ройтерс за коментар по темата.

Данните на "Емишънс аналитикс" показват, че разработените досега нови типове гуми вероятно няма да решат проблема. Тестове с гуми за велосипеди на "Континентал", произведени с влагането на екстракт от глухарче, показват спад с 24,5 на сто на карциногенните съставки, но при все това отделяните по пътищата частици си остават все така токсични. "Те просто са лоши по друг начин", казва Молдън.

"Континентал" твърди, че тези гуми са разработени в опит да се намери устойчива алтернатива на естествената гума, докато 6PPD е обект на други проучвания. "Наша отговорност е да намерим решения за заместването на 6PPD", казва Томас Креймър, директор по материалите в компанията.

Разработен по време на Корейската война, 6PPD се свързва с кислорода и озона и формира 6PPD-кинон, винен за масовото измиране на сьомгата край западните брегове на САЩ.

Регулаторните органи на Калифорния казват, че въздействието на 6PPD върху човешкото здраве засега е неясно, но от производителите на гуми ще се изиска да проучат и този проблем.

Секторът признава, че намирането на алтернатива на този химикал ще бъде трудно, тъй като всеки нов продукт ще трябва да пази гумите от деградиране и напукване, без да променя другите им качества.

"Гумите са компромис" между сигурност, шум и износване, посочва Адам Маккарти, генерален секретар на Европейската асоциация на производителите на каучук и гуми.

Ерлендсон твърди, че индустрията може да намери решение на проблема до 5 години, ако бъде принудена, но на висока цена.

Регулаторните органи на ЕС в момиента работят върху стандартите "Евро 7", които могат да бъдат договорени догодина, според представители на Европарламента. По данни на Европейската комисия към 2050 г. фините частици от автомобилните гуми ще бъдат най-големият източник на микропластмаса, която е вредна за живота в океаните.

"Мишлен" изчислява, че автомобилните гуми отделят годишно в глобален план 3 милиона тона частици, като изстъргват още 3 милиона тона от повърхността на пътищата, по които се движат. Тестовете на компанията са установили, че при изминати 200 000 км годишно гумите на "Мишлен" отделят 1,5 кг частици при средно 3,6 кг на всички тествани компании. Най-зле представилите си отделят по около 8 кг частици.

Според Молдън от "Емишънс аналитикс" преходът към електрическа мобилност ще принуди производителите да разработят по-устойчиви гуми.

"Възходът на електромобилите е време за промени", казва Ерлендсон от "Енсо". "Никога няма да стигнем до нулево замърсяване, но поне можем да го намалим значително".