Българската фондова борса се стреми към иновативна и ефективна екосистема на българската икономика. Това каза изпълнителният директор на институцията Иван Такев в студиото на телевизия "Блумбърг".

Според него, борсата трябва да генерира значителен интерес от страна на по-малки компании към капиталовия пазар. 

"Основно разчитаме на т. нар. съветници, съпътстващи всяка една компания, която търси финансиране. Те трябва да бъдат проактивната страна, която да опосредства диалога между нас и компаниите. Вярвам в потенциала на капиталовия пазар. Ние сериозно разчитаме на това, което МСП произвежда. От друга страна, разбираме, че има пробойна във финасирането на малките и средни компании. За България тя се изчислява от порядъка на 13% от БВП на държавата", посочи той.

"ЕС създаде солидна регулаторна рамка, която способства и цели промотирането на този тип пазари. МСП наистина ще получат значителни ползи от присъствието си на такъв пазар. Планираме да се фокусираме и върху други фактори, свързани с финансирането на българския пазар и с презентирането на БФБ в рамките на българския бизнес. Ще се целим и в непублични компании, ще ги подпомогнем в техния ръст, завземането на нови пазари и дефинирането на стратегията им", допълни изпълнителният директор на борсата.

"В момента една компания е подала документи в Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, съобщи Иван Такев. Тя вече е анонсирала своето предстоящо първо IPO. "Смятам, че това няма да остане изолиран случай", допълни той.

"Проектът за изграждане на единна входна точка е доста сложен, но много необходм. Ще опрости комуникацията, ще съкрати срокове. Ще бъде изцяло в услуга на инвестиционните посредници и инвеститорите. Заражда се нова вълна от хора, които разрастват своите бизнеси. БФБ цели създаването на иновативна и ефективна екосистема на българската икономика", обобщи Такев.