Има риск от недостиг на храни на световния пазар заради нарушенията, свързани с коронавируса в световната търговия и веригите за снабдяване с хранителни продукти. Предупреждението е отправено от две агенции на ООН и Световната търговска организация (СОТ), предаде Франс прес и БТА.

Несигурността, свързвана с наличните обеми на хранителни продукт, може да предизвика вълна на ограничения в износа им и да доведе по този начин до недостиг на световния пазар.

Това заявяват в общо комюнике, какво рядко се е публикувало досега, китаецът Цю Дуню, който ръководи Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО), етиопецът Тедрос Адхеном Гебрейсус, който е генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) и бразилецът Роберту Азеведу, генерален директор на Световната търговска организация (СТО).

Според трите организации, чиято грижа е здравето, изхранването и търговията в света, важно е да се гарантират търговските обмени и то най-вече, за да се избегне недостиг на хранителни стоки. Това се посочва в текста на общото им комюнике, получено в Париж.

Трите организации са обезпокоени от забавянето на движението на работници от хранително-вкусовата промишленост, което блокира дейността на много западните земеделски производители. Тревога будят и забавянията по границите на товарни превози, които транспортират стоки.

ФАО, СЗО и СТО подчертават необходимостта от защита на заетите в производството на хранителни продукти и в преработвателната промишленост, както и в търговията, за да се минимизира разпространението на вируса в сектора и да се запазят веригите за снабдяване с хранителни продукти.

Когато става въпрос да се запази здравето и благоденствието на техните граждани, страните трябва да направят така, че всички търговски мерки да не нарушават веригата на снабдяване с храни, подчертават ръководителите на ФАО, СЗО и СТО.

"Именно в такива периоди като сегашния международното сътрудничество е от основно значения", допълват те.

Трябва да гарантираме, че отговорът ни на пандемията от коронавируса не създава неволно неоправдан недостиг на основни продукти и изостря глада и недохранването, заключават тримата ръководители.