След нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. целта на Русия е да направи доставките на газ за Европа възможно най-непредсказуеми и по този начин да подкопае икономическото доверие и решимостта на ЕС за санкциите. Предполага се, че Русия няма да увеличи газовите потоци за Европа над сегашните 20% и че съкращенията на доставките може да станат по-сериозни през следващите месеци. Това е записано в доклад на отделът за изследвания и анализи (Economist Intelligence Unit (EIU) на сп. Economist.

Икономическите щети, причинени от тази енергийна криза, ще варират във всяка една държава. Това също ще зависи от редица фактори, които остават несигурни.

Колко студена ще е зимата? Зимното потребление на газ в ЕС от 2014 г. насам варира между 130 милиарда кубични метра и 148 милиарда кубични метра. В момента ЕС има 79 милиарда кубични метра в хранилища, малко над две трети от общия му капацитет. Сега повече страни ще се сблъскат с недостиг на газ в случай на тежка зима.

Ще надделее ли солидарността на ЕС? Солидарността може да се разпадне не само заради намаляването на търсенето - договорено е 15% доброволно намаление, което да стане задължително при определени обстоятелства, макар и с дълъг списък от възможности за отказ и стимули - но също така и заради споделянето на газ между държавите-членки на ЕС. Споделянето на газ би ограничило икономическата ситуация за най-засегнатите страни, но съгласието за вътрешния недостиг, за да се помогне на съседна държава, би било непопулярно.

Държавите в Централна Европа остават най-уязвими от спирането на руския газ. Германия, която може да се похвали с най-голямата икономика и промишлен сектор в ЕС, ще трябва да ограничи енергията, което ще бъде критично за страни като Чехия, Словакия, Унгария и Австрия, чиито икономики са силно зависими от руския газ и най-добре интегрирани с германската икономика.

Въпреки че някои страни са по-малко пряко изложени на спиране на руския газ, енергийният недостиг в целия регион ще доведе до рекордно високи цени на енергията. Страните в Източна Европа, като България и балтийските държави, за които енергията представлява по-голям дял от потребителската кошница, ще бъдат особено уязвими от по-висока инфлация.

Унгария, Чешката република и Словакия в миналото са разчитали на Русия за почти всичките си нужди от доставки на газ и нямат достъп до терминали за втечнен природен газ предвид местоположението си без излаз на море. Алтернативните доставки ще трябва да идват през страни, които също са настроени да изпитват недостиг на газ (Германия, Италия и Австрия), така че диверсификацията на доставките ще бъде ограничена, особено ако солидарността на ЕС се разпадне.

Рекордно високите цени на енергията ще ограничат икономическата активност в ЕС тази зима, дори в страни, които избягват недостига на газ. България се отличава с особено висока енергийна интензивност — два и половина пъти над средната за ЕС — като се имат предвид много неефективни промишлени процеси, което означава, че ще останат прекалено скъпи.

Тази зима в Европа се очаква рецесия, като основната тежест на икономическото въздействие идва през четвъртото тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г. Неблагоприятно влияние имат затягането на паричната политика на САЩ, забавянето на растежа в Китай и нарастващата нервност на инвеститорите — това ще изостри европейския спад.

В средносрочен план попълването на газовите складове през 2023 г. ще бъде трудно, като се има предвид, че запасите вероятно ще бъдат напълно изчерпани тази зима. Ще продължи и преходът от Русия като енергиен източник към LNG доставчици. Възобновяемите енергийни източници ще отнемат време, докато съживяването на енергията от въглища в някои страни ще означава временно забавяне на намаляването на емисиите. Зимата на 2023/24 г. вероятно ще бъде предизвикателна.

В дългосрочен план енергийните доставки на ЕС ще бъдат по-екологични и по-устойчиви (макар и все още зависими от вносни суровини за възобновяеми технологии). Високите цени на енергията ще стимулират домакинствата и фирмите да инвестират в по-голяма енергийна ефективност. Геополитическият лост на Русия над блока ще бъде отслабен. Този преход обаче ще отнеме няколко години и ще доведе до значителна икономическа болка и политически сътресения.

3e-news.net