Германското правителство договори вчера "отбранителен щит" на стойност 200 милиарда евро в опит да защити бизнеса и потребителите от катастрофалното въздействие на покачващите се цени на енергията. Властите в Берлин окачествиха мерките като "проява на сила" в енергийната война с Русия, предаде БТА.

Какво точно предвижда въпросният "щит"?

Стимули за разширяването на източниците на енергия

Правителството ще насърчава развиването на възобновяеми енергийни източници, ще проектира и строи терминали за втечнен природен газ, ще работи със страни, които може да разполагат с нови газови находища и ще стимулира разширяването на паневропейските инвестиции в тръбопроводи, съвместими с преноса на водород.

Таван на цената на електричеството

Таванът ще важи и за домакинствата, и за бизнеса, като базовото потребление на гражданите и малките и средни предприятия ще бъде субсидирано, а допълнителното потребление ще бъде отчитано и заплащано по пазарни цени. Планът не посочва конкретни числа.

Таван на цената на газа

Мярката ще бъде временна и ще засегне частните домакинства и компании, като ще намали сметките им до поносими нива. Конкретните нива на тавана и начините му на прилагане ще бъдат определени от експертна комисия в средата на октомври.

Активиране на Фонда за икономическа стабилизация

Правителството ще финансира тавана на цената на газа и ще осигури средствата за тавана на цената на електричеството чрез Фонда за икономическа стабилизация, който първоначално беше създаден през 2020 г. за спасяването на авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) по време на пандемията.

Правителството ще пълни фонда като иззема част от краткосрочните свръхпечалби, реализирани от някои енергийни компании по време на кризата. Компаниите, които изпитват затруднения заради войната в Украйна, и не са достатъчно подпомогнати от таваните на цената на газа и тока, биха могли да получат допълнителна държавна помощ.

Без такса газ за потребителите

Берлин се отказва от въвеждането на планираната такса "газ" за потребителите, която трябваше да влезе в сила на 1 октомври и да подпомогне компаниите, изпитващи затруднения при закупуването на газ на спотови цени, който да замени липсващия вече руски газ. Вместо това правителството ще търси конкретни решения, за да подпомогне големите компании, които са в затрудено положение като "Секюринг енерджи фор Юръп" (Securing Energy for Europe - SEFE), Фау Ен Ге (VNG) и "Унипер" (Uniper).

Намаляване на ДДС на газа

Правителството ще намали ДДС на газа от сегашните 19 на 7 процента до пролетта на 2024 г. и ще разшири данъчните облекчения, ползвани от топлофикациите.

Извънредно положение

Германия е в "изключително тежка ситуация" по отношение на енергийните доставки, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.

"Все още сме в извънредно положение. Ако не пестим, ако домакинствата не намалят потреблението, все още сме изправени пред риск да нямаме достатъчно газ през зимата", заяви той пред радио "Дойчландфунк".

Въпреки плана за защита от високите цени на стойност 200 милиарда евро, Хабек каза, че правителството "няма да субсидира цената на газа до нивата им от 2021 г., не и задълго".