До 2026 г. край белгийското крайбрежие ще бъде построен енергиен остров "Принцеса Елизабет", като идеята е той да осигурява на Белгия електричество, генерирано от вятърни турбини в Северно море. Това предаде за БТА белгийската агенция Белга.

Изграждането на изкуствения енергиен остров - първият по рода си в света според високоволтовия оператор "Елиа" (Elia) - e част от плановете на белгийското правителство да увеличи капацитета на офшорно генерираната вятърна енергия от 2,2 гигавата днес на 8 гигавата през 2040 г.

Островът с площ 5 хектара ще е на 45 километра от белгийския бряг, в средата на зоната "Принцеса Елизабет" в Северно море, в която се планира да бъде увеличен броят на съществуващите вятърни турбини.

Островът ще бъде закрепен за морското дъно с бетонни елементи, ще бъде запълнен с пясък, а стена с височина от 10 до 20 метра ще предпазва инфраструктурата от вълни. На острова ще има пристанище и площадка за кацане на хеликоптери.

Операторът на белгийската високоволтова мрежа "Елиа" се надява строителството да започне през 2024 г. и островът да бъде готов до 2026 г. До 2030 г. трябва да бъде инсталирана и да заработи необходимата инфраструктура.

Двойна роля

На енергийния остров се възлага да изпълнява две главни задачи - първата е да обедини цялата енергия, генерирана от новите офшорни вятърни турбини, а втората - да се превърне в централна точка за бъдещи нови междусистемни връзки, например подводни линии с високо напрежение с Великобритания и Дания.

"По този начин островът ще се превърне в европейски център за офшорна вятърна енергия", казва "Елиа".

В дългосрочен план чрез остров "Принцеса Елизабет" Белгия ще бъде свързана с множество гигантски офшорни вятърни паркове, които са планирани в Северно море. "Островът също така ще донесе енергия от други части на Северно море в нашата страна", обяснява министърът на енергетиката Тин Ван дер Страте.

Изграждането на острова ще струва 450 милиона евро. Според предварителните оценки цялата инфраструктура - не само на острова, но и на всички междусистемни връзки и кабели - ще възлезе на повече от 2 милиарда евро.

"Видяхме, че днес енергията се използва като оръжие. Всяко инвестирано евро ще се изплати повече от себе си", казва Ван дер Страте.

Изпълнителният директор на "Елиа" Крис Пийтърс мисли в същата посока.

"Островът трябва да ни осигури достъп до евтина форма на енергия и трябва да помогне за защитата на нашия просперитет и този на Европа", казва той.