Заседанието на постоянните представители на ЕС завърши без договореност по предложенията на Европейската комисия за налагане на ембарго върху руския петрол до края на годината с отсрочки за Унгария, България и още няколко държави.

Посланиците ще подновят заседанието си в понеделник сутринта в опит да постигнат компромис преди срещата на европейските лидери, която започва следобед.  Според информирани източници все още е налице съпротивата на Унгария. Също така предстои изясняването на технически проблеми, както и на въпроси, свързани с реекспорта на дизел от Словакия към Чехия, предаде БНР.

Източниците определят шансовете за постигане на компромис като "умерени" и поясняват, че ако това не се случи, въпросът ще бъде пренесен на срещата на европейските лидери.

Европейската комисия предлага на България преходен период за спирането на вноса на петрол от Русия до юни или декември 2024 година. Става дума само за преработения петрол, предназначен за вътрешния пазар, а не за реекспорт. На Унгария и Словакия се предлага съответно отсрочка до края на 2024-та и до юни същата година.

Разногласията между страните от Евросъюза по предложението за петролно ембарго срещу Русия са все още твърде големи, за да се надяваме на съгласие преди срещата на върха утре следобед, е прогнозирал пред агенция Ройтерс високопоставен европейски дипломат.

Според Ройтерс съгласие изглежда има върху предложението от ембаргото да бъде изваден руският петрол, доставян по тръбопровода "Дружба" за Унгария, Словакия и Чехия.

Преговарящите обаче са ударили на камък върху стотиците милиони евро, които Будапеща иска, за да разшири капацитета на тръбата от Хърватия и да пренастрои рафинериите си от руския сорт "Уралс" на "Брент".

Върху този въпрос посланиците ще продължат разискванията си утре сутринта. Нерешен остава и друг въпрос - как ще се гарантира честна конкуренция в ЕС предвид очаквания скок в цената на доставяния с танкери "Брент", след като бъде наложено частичното ембарго.

Ако разногласията останат неизгладени между посланиците, рискът от провал на лидерската среща утре и вдругиден е висок.

Шестият пакет от санкции бе предложен от Урсула фон дер Лайен още на 4 май - след като само през първите два месеца от руското нахлуване в Украйна Европа плати на Кремъл 14 милиарда евро за вносния петрол.

Освен ембаргото върху петрола, с шестия пакет от санкции се забавя и откъсването на най-голямата руска банка - "Сбербанк", от системата SWIFT, забраната на няколко руски телевизии на територията на Евросъюза и допълването на списъка с лица, чиито авоари ще бъдат замразени.

Единството на Европейския съюз започва да се руши, констатира министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.

"Европа е огромна икономическа зона с невероятна икономическа мощ, но може да я използва, само когато е единна", подчерта германският министър в навечерието на утрешната среща на лидерите.

На своята среща в понеделник и вторник лидерите на ЕС ще обсъдят в Брюксел и възможността за конфискация на активи, замразени по силата на санкциите срещу Русия - това е заявил пред репортери високопоставен европейски източник, цитиран от РИА Новости.

От своя страна председателят на конституционната комисия в руския Съвет на федерацията Андрей Клишас е предложил Москва да разгледа контрамерки, които предвиждат конфискация на европейски активи в Руската федерация.

Започва извънредното заседание на Европейския съвет

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Днес и утре в белгийската столица европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират днес в Брюксел за двудневно извънредно заседание, на което се предвижда тази вечер да обсъдят предложението на Европейската комисия за въвеждане на петролно ембарго срещу Русия.

В навечерието на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че единството е най-силното предимство на ЕС и остава водещ принцип. В писмо до участниците в срещата той съобщи, че утре ще бъдат обсъдени високите цени на енергията, преходът към чиста енергия и връзката с прекъсването на зависимостта от руския енергиен внос. Предвижда се възможност ЕК да бъде натоварена да изготви предложение за налагане на таван на цените на енергоносителите.

Европейските ръководители ще разговарят за осигуряване на финансова помощ за Украйна и за събирането на средства за следвоенното възстановяване на страната. Европейският съвет ще разисква също възможностите за улесняване на износа на украинската зърнена реколта и нуждите от развитие на отбранителна производствена база в ЕС. Разговорите ще засегнат приложението на въведените европейски санкции и предложението на ЕК нарушаването и заобикалянето им да бъде обявено за престъпление.