Мозамбик ще осъществи първите доставки на втечнен природен газ от плаващия терминал "Корал Сул" (Coral Sul), управляван от италианската "Ени" (Eni) в края на този или в началото на следващия месец, съобщи местният регулатор, цитиран от Ройтерс и БТА.

Танкерът за втечнен газ "Бритиш спонсър" (British Sponsor), собственост на британската Би Пи (BP), вече е край бреговете на африканската държава в очакване да бъде натоварен. Цялото годишно производство на "Корал Сул", възлизащо на 3,4 милиона тона, вече е договорено с Би Пи за следващите 20 години.

Според регулатора целият газ от находището е предназначен за Европа.

Мозамбик едва наскоро откри, че разполага с големи газови резерви. Африканската държава е принудена да бави развитието на проектите, тъй като те са подложени на атаки от действащите в северната част на страната ислямистки екстремисти. По тази причина ЕС планира да увеличи петкратно финансовата си подкрепа за африканската военна мисия в Мозамбик. Целта на инициативата е да помогне на страната да се справи със засилващите се ислямистки атаки.

Изправени пред заплахата да бъдат лишени изцяло от руския газ, европейските лидери през последните месеци се обърнаха спешно към други страни производители на синьо гориво - Норвегия, Азербайджан и Катар, но и все повече започнаха да гледат на Африка като на реалната алтернатива.