Москва и Киев се разминаха в съобщенията си за удължаването на зърнената сделка. Докато МВнР на Русия съобщи за 60-дневно продължаване, Украйна настоя, че то трябва да е 120-дневно, както повелява договорът. 

Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., дава възможност на Украйна да изнася зърно от три свои пристанища и и позволява на Русия да изнася храни и торове. Инициативата беше удължена през ноември с.г. и е в сила до 18 март и както става ясно ще бъде удължена. Въпросът е с колко.

Ето позициите на двете страни

С 60 дни е продължен срокът на действие на зърнената сделка, съобщи днес заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС и БТА.

"Нашият заместник-министър (на външните работи на Русия Сергей Вершинин), който води преговорите по тази сделка, направи изявление. Действително сделката е продължена, договорено е тя да бъде продължена с 60 дни. Отново е потвърдена като пакет от договорености", каза той.

"Настойчиво ще се стремим всички тези обещания и ангажименти, които бяха дадени на Русия относно изпълнението именно на втория етап (на зърнената сделка), а те са снемането на всички санкции - преки и косвени - за доставки на селскостопанска продукция от Русия на международните световни пазари, да бъдат изпълнени", подчерта Грушко.

В същото време високопоставен представител на Украйна обяви, че сделката се удължава със 120 дни. "Споразумението ще бъде строго спазвано от наша страна", каза източник на Ройтерс, цитиран от БТА. 

Украйна е категоричнаа, че в сключеното миналия юли споразумение е записано ясно и недвусмислено, че срокът му може да бъде продължаван с минимум 120 дни, което означава, че ако някоя от страните иска да го продължи за по-малък от този срок, то трябва да бъде преработено.

"Руснаците осъзнаха, че продължаването на срока на споразумението само с 60 дни е невъзможно от правна гледна точка, затова сега търсят изход от създалото се положение", каза високопоставеният украински правителствен представител.

Съмненията на Москва

Миналата седмица Русия заяви, че пречките пред износа на нейните селскостопански продукти и торове трябва да бъдат премахнати преди да се съгласи на продължаване на износа на украинско зърно през Черно море. Руското външно министерство заяви, че Москва ще подкрепи удължаване на черноморската зърнена сделка само ако интересите на собствените й земеделски производители бъдат отчетени.

Висши служители на ООН разговаряха с руски представители в Женева в понеделник, 13 март 2023 г., в опит да постигнат удължаване на споразумението за износ, съобщи Асошиейтед прес. Явно опитът е бил успешен.

Руският селскостопански износ не е обект на западните санкции. Но Москва заявява, че ограниченията, наложени при разплащанията, логистиката и застраховането, пречат на експорта на руски селскостопански продукти и торове.

Дипломатически усилия за продължаване на сделката

Точно преди месец украинският президент Володимир Зеленски и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призоваха за удължаване на срока на зърнената сделка с Москва. Зеленски заяви след разговор с Гутериш в Киев, че Черноморската зърнена инициатива е нужна на света. Генералният секретар на ООН подчерта на свой ред, че износът на украински и руски храни и торове е крайно необходим за глобалната продоволствена сигурност.

Киев изрази желание срокът на споразумението да бъде продължен с още поне година и в него да бъдат включени и пристанищата на град Николаев.

Преди няколко дни, на 10 март, президентът Владимир Путин обсъди в телефонен разговор с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси истанбулските договорености за износа на украинско зърно от черноморските пристанища и експорта на руски храни и торове за световните пазари. Акцент, разбира се, е бил поставен върху доставките на руски селскостопански продукти за арабската република.