Споразумението за износ на украинско зърно се подновява за четири месеца "при същите условия" като действащите от юли насам. Това съобщи пред РИА Новости източник от Истанбул, запознат с хода на преговорите.

Според него всички страни по споразумението са се разбрали то "да остане в сила за 120 дни през зимните месеци", а след като свърши неблагоприятният сезон, може да бъдат направени "нови договорки".

Инициативата за превоза на зърно в Черно море, чийто срок изтича на 19 ноември, даде възможност от украинските пристанища да бъдат изнесени над 11 милиона тона зърно. В края на октомври обаче Русия обяви, че се оттегля от сключеното с Украйна споразумение за отваряне на украинските черноморски пристанища за износ на зърно заради атаката в Севастополския залив. Според Москва режимът в Киев с участието на британски специалисти е извършил терористичен акт срещу кораби на Черноморския флот и граждански кораби, участващи в осигуряването на сигурността на "зърнения коридор".

Международен източник, запознат с преговорите, също потвърди днес за АФП, че се подновява споразумението, включващо Украйна, Русия, Турция и ООН.

Киев пръв заяви днес, че то се подновява "за 120 дни".

"Зърнената инициатива в Черно море е продължена за 120 дни", написа в социалните мрежи министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков, който нарече тази стъпка "важна в борбата срещу световната продоволствена криза".