Ръководителят на ООН Антониу Гутериш е в Украйна, за да се срещне днес с президента Володимир Зеленски. Това е третото му пътуване в тази страна, откакто Русия нахлу в нея преди година, съобщи ООН, цитирана от Франс прес.

Генералният секретар пристигна в Полша вчера сутринта, откъдето продължи за Украйна. Там ще се срещне с украинския лидер, за да обсъди подновяването на международното споразумение за износ на украинско зърно от миналото лято, съобщиха двамата му говорители Стефан Дюжарик и Фархан Хак, цитирани от БТА.

Гутериш "в момента е в Украйна", заяви Хак на брифинг за медиите в централата на ООН в Ню Йорк. Дюжарик, който пътува заедно с генералния секретар, по-рано съобщи в изявление за "среща в сряда сутринта с президента Зеленски в Киев за обсъждане на продължаването на Черноморската инициатива за зърнени храни във всичките ѝ компоненти, както и на други важни въпроси".

Това споразумение между ООН, Украйна, Русия и Турция, сключено на 22 юли и подновявано на всеки четири месеца, има за цел да изнася блокираното от боевете зърно от украинските пристанища и допринесе за облекчаване на световната продоволствена криза, причинена от войната.

Благодарение на него досега бяха изнесени около 20 милиона тона зърно. След като в средата на ноември споразумението беше подновено за зимата, то отново изтича на 18 март.