Средната стойност на акциите, търгувани на Московската борса, се понижи с около 15 на сто, след като САЩ обявиха в сряда (12 юни) нов пакет от санкции срещу Русия заради военната инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес основните индекси на борсата в Москва възстановиха голяма част от загубите си, но повечето от показателите продължават да са на негативна територия.

От своя страна Московската борса съобщи, че от 13 юни спира търговията с щатски долари, евро и хонконгски долари. Те ще продължат да се търгуват на извънборсовия базар, се казва в съобщение на борсата в Москва.

В него се посочва, че търговията днес е започнала "в съответствие с предварително обявените разпоредби и се провежда в нормален режим".

Министерството на финансите на САЩ обяви на 12 юни нови санкции срещу над 300 юридически и физически лица, за да бъде блокиран достъпът на Русия до продукти и услуги, необходими за поддържане на военнопромишления й комплекс, припомня Ройтерс.

Тези санкции, наред с нови ограничения върху износа за Русия на полупроводници и други технологични продукти, идват в навечерието на срещата на върха на лидерите на страните от организацията Г-7 в Италия. Очаква се основна тема на форума да бъдат усилията за ограничаване на разрастващата се военна икономика на Русия.