Министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции срещу над 300 юридически и физически лица, включително Московската борса, както и техни партньори и фирми в Китай, Хонконг, Турция, Обединените Арабски Емирства и други страни. за да бъде прекъснат достъпът на Русия до продукти и услуги, необходими за поддържане на военното производство за нейната война в Украйна. Санкциите бяха обявени в сряда, в навечерието на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе тази седмица в Италия.

Представители на САЩ изразяват все по-голяма загриженост във връзка със способността на Русия да се снабдява със съвременни полупроводници, оптично оборудване и други стоки, необходими за производството на модерни оръжия въпреки вече обявените преди санкции, отбелязва Ройтерс.

Санкциите са насочени към фирми и субекти от трети страни, включително десетки доставчици на електроника в Китай. Мерките не налагат вторични санкции на банки в Китай и други държави, за които министерството на финансите на САЩ предупреди, че сделките с руски субекти могат да лишат институциите от достъп до долари.

Но министерството на финансите заяви, че променя санкциите върху руски банки, които преди това бяха обект на мерки, включително ВТБ и Сбербанк, така че те да включват клонове и дъщерни дружества в Китай, Индия, Хонконг, Киргизстан и други места.

Министерството на търговията на САЩ предприе нов подход в наказателните си мерки срещу китайски компании за незаконно отклоняване на чипове към Русия, като добави конкретни адреси в Хонконг, вместо имена на компании, към своя списък с търговски ограничения. Ведомството каза, че този ход ще затрудни фиктивни компании, които лесно могат да променят имената или да използват множество корпоративни идентичности, да използват нов адрес за незаконна търговия.

САЩ наложиха санкции и на проруската лидерка на молдовския автономен район Гагаузия Евгения Гуцул. Те замразяват всички активи, които са собственост на Гуцул в САЩ, и забраняват на американски граждани да извършват бизнес с нея.

От началото на войната САЩ са наложили санкции на повече от 4000 руски юридически и физически лица в опит да спрат притока на пари и оръжия към Москва, чиято превъзхождаща огнева мощ ѝ дава предимство на бойното поле през последните месеци, посочва Асошиейтед прес. Въпреки това Русия се опитва да преработи веригите за доставки, като непрекъснато се появяват нови компании.

"Трябва да бъдем много честни пред себе си, че Путин е много способен противник, който е готов да се адаптира и да намери желаещи да му сътрудничат", заяви пред Асошиейтед прес Аарон Форсбърг, директор в Държавния департамент по въпросите на политиката и прилагането на икономическите санкции. Затова санкциите срещу Русия, каза той, "са "динамична работа".

Въпреки че санкциите не са спрели потока от незаконни стоки, целта е да се затрудни снабдяването на Русия с важни технологии и да се повиши надценката на стоките, отбелязва АП. Обявеният днес пакет от санкции е насочен към търговия на стойност над 100 млн. долара между Русия и доставчиците на необходимото й при воденето на войната.

Новите санкции са насочени главно към възпиране на физически лица и компании в държави, включително Китай, Обединените арабски емирства и Турция, да помагат на Москва да заобикаля западните блокади за получаване на ключови технологии, подчертава АП.

"Както винаги в такива случаи, Русия няма да остави без отговор агресивните действия на САЩ"

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред ТАСС, коментирайки налагането на нови антируски санкции от страна на Вашингтон.

Повече от 30 физически лица и над 200 юридически от Русия и Китай бяха добавени в списъка със санкции на САЩ. По-специално министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу "Русгаздобича", "Арктик СПГ-1", "Арктик СПГ-3" и Московската борса, отбелязва ТАСС.

Съобщението, заедно с нови експортни ограничения на министерството на търговията за полупроводници и други технологични стоки, беше направено в навечерието на срещата на върха на лидерите от Г-7 в Италия, където основна тема ще бъдат усилията за ограничаване на разрастващата се военна икономика на Русия.