Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис на церемонията, с която бе даден старт на строителството на терминала за втечнен природен газ (LNG) край Александруполис.

Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее. Ще се противопоставим. Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история. Той ще бъде запомнен със стремежа ни към икономическа свобода и независимост, каза българският министър-председател Кирил Петков.

Петков определи спирането на газовите доставки към България като безпрецедентен натиск от страна на Русия и посочи, че страните от Съюза могат да му се противопоставят единствено обединени, предаде БТА.

Гърция ще може да приеме увеличени количества на втечнен газ и ще покрие не само националния пазар, но ще заместят голяма част от руския газ за нуждите на Балканите. Новите количества ще помогнат да не сме зависими от руския газ, каза още Мицотакис - така ще се отговори на предизвикателствата в съвременния свят, цитира БНР гръцкият премиер.

Всичко най-важно за проекта >>

Петков отбеляза, че този проект ще промени енергийната карта на целия регион.

Скъпи приятели, за мен е истинско удоволствие да бъда с всички вас на откриването на този терминал. Войната на Русия в Украйна създаде ситуация на неотложност, но и на единство в ЕС. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, трябва да изградим нова енергийна независимост. За всички е ясно, че ние заедно можем да постигнем промяната, заяви председателят на ЕС Шарл Мишел.

Много малко хора повярваха на този проект навремето. Аз също бях скептичен. Но сега съм много благодарен, че ще можем да осигурим голямо количество природен газ. Това, което трябва да се случи, е да се засили инфраструктурата, каза президентът на Сърбия Александър Вучич.

Церемония по стартирането на строителството на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис

Снимка: БТА

Днес, обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат началото на плаващия терминал за втечнен газ. Един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион, каза още Кирил Петков.

На срещата присъства и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Премиерът Кирил Петков разговаря с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис по време на церемонията по стартирането на строителството на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис

Снимка: БТА

От българска страна на събитието присъстваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.