До фалит на "Булгартрансгаз" не може да се стигне, заяви пред БНР Кирил Темелков - зам.-председател на Българската газова асоциация и бивш директор на "Булгартрансгаз", във връзка с въведената от държавата извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ, която е в размер на 20 лв. за мегават час.

"Ако има някакво въздействие върху финансовото състояние на "Булгартрансгаз", то ще бъде в следствие на това, че "Булгартрансгаз" е определено като задължено лице за изпълнение на закона. То е определено като такова, защото е местно лице в България и отговаря за опериране на цялата газопреносна инфраструктура. Тези енергийни вноски са наложени към лицата, които доставят до България руски природен газ, но тъй като основният ползвател по отношение на транзита е "Газпром", а той не е регистриран в България като местно лице, не може да се отнесе акцизното законодателство към чуждо лице. "Булгартрансгаз" има договорни отношения с "Газпром" и затова той е определен за задължено лице по закона по събирането на енергийните вноски", обясни той.

По думите му притесненията и съмненията, които произлизат, са в това, че ако "Булгартрансгаз" не успее да събере тези вноски, трябва да ги плати. Според него тук трябва да се отнесат компетентните органи и да изследват договора. Този закон е абсолютно неясен, смята Темелков.

"Ако "Газпром" откаже да плаща или заяви, че няма да изпълнява закона - какво се случва. Тогава задължено лице остава "Булгартрансгаз". Именно тези изследвания на взаимовръзката между договора "Булгартрансгаз" - "Газпром" и изследване на евентуални поведения и по отношение на доставчиците на газ и вносителите в България, и по отношение на влиянието върху трети страни - това трябва да се направи от компетентни органи, които да изследват цялата информация, необходима за да се направи анализа".

Самият закон беше приет и след това започваме да мислим дали и как ще въздейства, а и освен това как ще се изпълнява, отбеляза Темелков в интервю за предаването "Преди всички". 

ЕК е известна със своята мудност и години наред изследва такива ситуации по въздйствието на пазара, добави мнението си той.

"Като потребители на природен газ няма да окаже никакво въздействие. Това нито ще доведе до спиране на доставките на природен газ по някакъв начин, нито се очаква да въздейства върху увеличаването на цената, особено в рамките на зимния период. Други фактори могат да повлияят върху цените. Това, което може да се случи в следствие на действията на ЕК, е да бъде наложена поредната санкция за неспазване на правилата на единния европейски пазар. Тези санкции не са малки. Ако се стигне до такава оценка, това ще бъде рецидив. Воденето на преговори ще бъдат изключително тежки".