Министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, заедно с представители на банки, представиха Програмата за подкрепа на бизнеса "Възстановяване", като дадоха официалния й старт.

В програмата за възстановяване в подкрепа на бизнеси чрез гаранции се включва Фондът на фондовете. Банките кредитори по програмата, които вече са е включили, засега са Пощенска банка, ДСК, ОББ, Райфайзенбанк, Първа инвестиционна банка.

"С тези банки договорите са подписани и парите вече са при тях, От днес някои до една седмица малките бизнеси могат да отидат и да вземат своя кредит за възстановяване", подчерта Петков.

За програмата двамата министри вече разказаха в една тяхна пресконференция, сега в обясненията се включи и представител на банка.

"Възстановяване" е гаранционна схема за кредити за малкия и среден бизнес. Бюджетът, както вече беше споменато, е около 2,5 млрд. лв., а заемите ще са без обезпечения, като за тях пред банките ще гарантира българската държава.

Условията за кандидатстване

Условията не са нови, потвърди ги представителят на банковия сектор, изпълнителният директор на Банка ДСК, Диана Митева. Желаещите да изтеглят кредит ще трябва да докажат, че бизнесът им оперира в последните 3 години, като поне една от тези години е на печалба. Кандидатите ще могат да заявяват заеми, достигащи до 70% от приходите им за 2019 или 2020 г., в зависимост от това през коя от двете години печалбата им е била по-голяма.

Максималният размер на един кредит е 3 млн. лева.

По уверения на министрите усвояването на заемите ще става максимално бързо - до 10 дни.

Кредитите ще са 7-годишни с една година гратисен период. За фирмите кредитополучатели, които не успеят да се възстановят за този срок, ще бъдат приложени други програми.

Министрите на финансите и икономиката – Асен Василев и Кирил Петков дават пресконференция за новите мерки, край тях са представители на Фонда на фондовете и на банки-партньори

Снимка: Булфото

Как участва държавата

Кредитите ще са необезпечени - затова е държавната гаранция.

Фондът на фондовете осигурява обезпечението вместо компанията. Държавата ще покрива 80% от индивидуалната експозицията на кредита на една фирма и 50 процента от кредитите на всички фирми в дадено портфолио, обясни Асен Василев.

Програмата не е нужно да се нотифицира от Европейската комисия, добави той.

Банките си поемат риска - на кого да отпуснат кредити - следват си стандартната банкова политика, пазарни лихви, отбеляза на свой ред Кирил Петков.

Новото е това са гаранционни продукти - не изискват обезпечение - собственикът на бизнеса влиза като съдлъжник по кредита - без конкретен актив, а със задължение да изплаща, изтъкна Асен Василев.

Колко банки ще се включат

Всички банки, които искат, могат да кандидатстват към Фонда на фондовете и да получат ресурс. Ресурсът се разпределя на базата на това коя банка раздава повече кредити.

Каква е целта

Кирил Петков изтъкна, че програмата е да помогне за възстановяване на малките и средни фирми, най-силно пострадали в периода на пандемия. С гаранцията от държавата банките ще могат да отпускат рискови кредити на рискови клиенти, например в сектор "Туризъм", поясни той.

Министърът на икономиката със задоволство каза, че един от осемте големи кредитополучатели от Българска банка за развитие е обещал да върне кредита си от 40 млн. лева. Това означава, че ББР ще заеме пари на 40, а защо не 400 малки и средни предприятия.