Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова извърши изненадваща проверка в хотел в центъра на Поморие, съобщиха от ведомството. Тя е инспектирала дали мястото за настаняване спазва всички противоепидемични мерки, както и дали на разположение на туристите са налични дезинфектанти и предпазни средства.

Министър Николова е била придружена от кмета на Поморие Иван Алексиев и областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Служители на хотела са измервали температурата на туристите. Вицепремиерът е казала, че е важно да се гарантират здравето и сигурността на всички посетители и че към момента няма нито един случай на болен от COVID-19 по Българското Черноморие.

Собственикът на хотела е коментирал, че персоналът е обучен как да реагира в случай на заразен с коронавирус.

При посещението си в Поморие Марияна Николова се срещна с представителите на местния бизнес. Те са поискали облекчаване на процедурите за категоризация и прекатегоризация, както и повече реклама на България.

Представителите на бизнеса смятат сезона за добър, предвид пандемията от COVID-19. Спадът е с 30 на сто, но се надяват месец август да компенсира отчетените загуби до момента. Отделно са настоявали и за фокусиране на Министерство на туризма върху нишовите видове туризъм, които да разширят крилата на сезона и спомогнат за превръщането на страната ни в четирисезонна дестинация.

Представителите на брашна са уточнили, че Поморие има изключителен потенциал за развитие на винения и баленео туризма, което би допринесло за стимулиране на пътуванията до морския град извън летните месеци.

Министър Николова е апелирала бизнесът да се бори за всеки един турист, тъй като заради пандемията от COVID-19 спадът при посещенията на чужденци е 65 на сто. Прогнозите ни сочат, че ще има значителен брой туристически пътувания на българи в страната, особено през август, е изразила надежди вицепремиерът.