Липсват пазар и субсидии: шафранът е под заплаха
Един грам се търгува средно по 15 лева на едро, ако има кой да го купи
България има природни дадености за отглеждане на шафранов минзухар, от който се добива най-скъпата подправка в света. През последните години новата земеделска култура навлиза все повече у нас. Отглежда се предимно в Родопите, но и в други региони. Производителите обаче се сблъскват с редица трудности, сподели в интервю за БТА Ангел Балтов, който обработва 3000 декара с шафран в село Дражево, Ямболско.
Още по темата
По думите му реализацията на продукта е предимно зад граница, а пандемията от COVID-19 е затворила много пазари. Според качеството един грам шафран се търгува средно по 15 лева на едро. Проблем е, че в България няма утвърден пазар, не се допуска и субсидиране по национални и европейски програми. В същото време стоката е застрашена, тъй като е със срок на трайност до максимум три години, казва земеделският стопанин.
Отглеждането на шафранов минзухар е изключително трудоемко. От растението се използват само оранжевите тичинки, наричани "червено злато" и "царят на подправките". Шафранът се добива след месеци труд на полето и изцяло ръчна обработка - бране, плевене, отделяне на тичинките, сушене. Успешна реколта се достига чак след три години. Следва сертифициране в лаборатории във Франция преди да стигне до пазара. Много често инвестицията няма възвръщаемост.
"Вложил съм 12 000 лева в тези 3000 декара, отделно от това е трудът", отбеляза Ангел Балтов.
България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб, както показват лабораторни анализи. По данни от 2019 г. по количество страната ни се нарежда на пето място след Иран, Италия, Испания и Гърция.
Освен шафран 40-годишният земеделски стопанин Ангел Балтов отглежда и 20 000 декара с различни зеленчуци. Със зеленчукопроизводство започнал да се занимава преди осем години. Тогава се завърнал в родината, след 12 години прекарани в чужбина. Според него държавата дава приоритет на зърнопроизводителите и забравя останалите производители. По думите му няма по-вкусни и качествени от зеленчуците родно производство. Категоричен е, че въпреки трудностите не би заменил земеделието с друга работа, тъй като е свикнал от малък и му доставя удоволствие.