България има природни дадености за отглеждане на шафранов минзухар, от който се добива най-скъпата подправка в света. През последните години новата земеделска култура навлиза все повече у нас. Отглежда се предимно в Родопите, но и в други региони. Производителите обаче се сблъскват с редица трудности, сподели в интервю за БТА Ангел Балтов, който обработва 3000 декара с шафран в село Дражево, Ямболско.

По думите му реализацията на продукта е предимно зад граница, а пандемията от COVID-19 е затворила много пазари. Според качеството един грам шафран се търгува средно по 15 лева на едро. Проблем е, че в България няма утвърден пазар, не се допуска и субсидиране по национални и европейски програми. В същото време стоката е застрашена, тъй като е със срок на трайност до максимум три години, казва земеделският стопанин.

Отглеждането на шафранов минзухар е изключително трудоемко. От растението се използват само оранжевите тичинки, наричани "червено злато" и "царят на подправките". Шафранът се добива след месеци труд на полето и изцяло ръчна обработка - бране, плевене, отделяне на тичинките, сушене. Успешна реколта се достига чак след три години. Следва сертифициране в лаборатории във Франция преди да стигне до пазара. Много често инвестицията няма възвръщаемост.

"Вложил съм 12 000 лева в тези 3000 декара, отделно от това е трудът", отбеляза Ангел Балтов.

България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб, както показват лабораторни анализи. По данни от 2019 г. по количество страната ни се нарежда на пето място след Иран, Италия, Испания и Гърция.

Освен шафран 40-годишният земеделски стопанин Ангел Балтов отглежда и 20 000 декара с различни зеленчуци. Със зеленчукопроизводство започнал да се занимава преди осем години. Тогава се завърнал в родината, след 12 години прекарани в чужбина. Според него държавата дава приоритет на зърнопроизводителите и забравя останалите производители. По думите му няма по-вкусни и качествени от зеленчуците родно производство. Категоричен е, че въпреки трудностите не би заменил земеделието с друга работа, тъй като е свикнал от малък и му доставя удоволствие.